Recenzie Fata cu cercel de perla scrisa de "andreeatoma"



Recenzie Fata cu cercel de perla scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Fata cu cercel de perla 18.9 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Fata cu cercel de perla
Autor (i): Tracy Chevalier
andreeatoma andreeatoma pe 2013-04-19 09:49:01 Rating:

De-a lungul timpului am tot auzit de aceasta carte. Si numai lucruri bune, impresii cat se poate de pozitive. Abia acum am ajuns sa o citesc si eu. Caci, nu-i asa? O carte buna nu se demodeaza niciodata. Povestea exercita o fascinatie aparte, ilustrand nu doar o epoca destul de indepartata- secolul al XVII-lea, ci si o alta lume si destine tulburatoare. Povestea unui tablou. Sau a persoanei zugravite in el. Poate ca vi s-a intamplat vreodata, privind un tablou, sa va intrebati cine ra persoana pictata acolo, ce viata avea, ce patimi, ce temeri, ce doruri. Ori poate v-ati intrebat cum a ajuns sa fie pictat un anumit tablou, de unde si pana unde a ales pictorul tema respectiva.


Reproducerea tabloului de pe coperta cartii reprezinta primul impuls, primul punct de atractie ce va va indruma spre interior pentru a afla povestea ticluita in jurul acestuia intr-o maniera foarte convingatoare, pastrand intact spiritul epocii, ca si cum insasi fata din tablou ar fi scris acele randuri, intr-o tarzie confesiune. Griet, o tanara dintr-o familie saraca, ajunge slujnica in casa pictorului Johannes Vermeer. Conditia de slujnica nu o multumeste, de altfel nici nu este intampinata cu prea multa bunavointa, iar ea pare sa posede o inteligenta aparte, ce o ridica deasupra statutului sau umilitor. Nevoita sa indure rautatile pe care i le fac cu vadita placere unii membri ai casei, ea isi gaseste alinarea in atelierul in care picteaza stapanul sau.

Griet reuseste sa-ti atraga de la bun inceput simpatia- este devotata parintilor sai, pentru care trudeste neincetat, fidela credintei in care s-a nascut si a crescut, dovedind un spirit viu si o minte iute. Convenientele vremii legate de port, de obiceiuri, de mers, de exprimare, sunt foarte bine trasate si respectate. Totusi, am avut senzatia ca personajul nu-si dezvlauie in intregime sufletul. Amanunte abia punctate, care ar fi trebuit, zic eu, tratate si explicate mai amplu, legate de ceea ce este pur feminin in ea, de sentimentele, de trairile sale. Se trece cu prea multa usurinta in a doua jumatate a cartii peste episoade ce ar fi putut fi si impuneau mai multa viata in ele. Nu razbate patima la care m-as fi asteptat, confesiunea nu este deplina, ori poate n-am sesizat eu indeajuns subtilitatile. Oricum, senzatia mea a fost ca ceva lipseste, in timp ce episoade mai putin incarcate emotional sunt tratate destul de complex. As fi vrut sa mi se dezvaluie mai mult din natura instinctuala a lui Griet. Nu ca asa n-as fi inteles, mi-au fost destul de limpezi sentimentele ei. Stiu, astfel se pastreaza unda de mister, dar ii rog pe cei care au citit cartea sa-mi spuna daca gresesc cu ceva in criticile mele.

Totusi, de placut, mi-a placut mult cartea, de aici si nevoia mea de completare, de mai mult. Trebuie sa recunosc si cat de mult m-a fascinat tabloul respectiv, are acel ceva care iti starneste imaginatia in asa masura incat sa-ti plasmuiesti propria poveste pe marginea lui.



Comenteaza

















Poll

Votati cartea lunii!