Recenzie 1q84 (iii) scrisa de "aniela"



Recenzie 1q84 (iii) scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
1q84 (iii) 22.98 lei *
1q84 (iii) 27.3 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: 1q84 (iii)
Autor (i): Haruki Murakami
aniela aniela pe 2012-12-08 19:58:13 Rating:

Romanul este construit, în principal, în jurul a douã personaje: Tengo, profesor de matematicã care lucreazã disciplinat la primul sãu roman, şi Aomame, fostã colegã de gimnaziu cu Tengo –perioadã în care cei doi s-au îndrãgostit iremediabil, pentru a se pierde din vedere ulterior-, acum specialistã în stretching şi asasin ocazional pentru a rãzbuna violenţele conjugale prin care trec femeile luate în îngrijire de o Vãduvã misterioasã. Dupã vreo 20 de ani, cei doi realizeazã cã se aflã unul în cãutarea celuilalt într-o lume nouã, bizarã.
Cartea este povestea labirinticã a reîntâlnirii dintre Tengo şi Aomame pentru a gãsi împreunã portiţa de scãpare din 1Q84, deşi li se spune în repetate rânduri cã, o datã ajuns în aceastã dimensiune, nu mai este cale de întoarcere.

Uneori îţi vine sã laşi baltã cartea, iar la sfârşit ai sentimentul cã romanul ar trebui sã continue, cã nu şi-a terminat treaba. Unele fragmente te ţin cu sufletul la gurã şi le devorezi pe nerãsuflate, pentru ca apoi sã te plictiseşti groaznic timp de câteva capitole (cu detalii despre cum îşi aleg hainele, despre arborele de cauciuc mult iubit al lui Aomame, o lungã listã de cine şi prânzuri gãtite de cei doi –bine, înţeleg impresia de realism, de rutinã, de cotidian plictisitor pe care încearcã sã o creeze, dar parcã insistã cam mult pe acest aspect în cele aproape 1000 de pagini; personajele pot pãrea autentice şi cu mai puţine detalii de genul acesta).

Cartea pare fragmentatã, nu existã o idee centralã care sã îi dea forţã şi unitate. Deşi te aştepţi la un paralelism cu „1984” al lui Orwell, Murakami face doar niştre trimiteri vagi şi neconvingãtoare la acesta. Deşi cartea lasã de înţeles cã lumea din 1Q84 se centreazã pe acţiunile misterioase ale unor „Little People”, rolul lor exact nu este clarificat şi ai impresia cã nici mãcar Murakami nu ştie foarte bine ce sã facã din ei, ceea ce pare mai mult o stângãcie, ceva lãsat neterminat, indiferent de aura de misticism pe care scriitorul încearcã sã o dea într-un interviu: „Little People au venit pe neaşteptate. Nu ştiu cine sunt. Nu ştiu care este rostul lor. Am fost prins în poveste. Nu m-am putut opune. Au venit peste mine şi eu i-am descris. Asta a fost contribuţia mea.”

In general, multe din enigmele din „1Q84” rãmân fãrã rezolvare, fãrã explicaţii la finalul cãrţii. Poate este un paralelism cu acei „receivers” şi „perceivers” din roman, cu natura inexplicabilã a ceea ce se comunicã de fapt între cei doi. Dar mie nu prea mi-a plãcut.
Leaderul sumarizeazã foarte bine mesajul cãrţii la un moment dat: „In aceastã lume nu existã bine şi rãu absolut [...] Binele şi rãul nu sunt entitãţi fixe, stabile, ci în continuã negociere. Un bine se poate transforma într-un rãu în secunda doi. Si invers. [...] Cel mai important lucru este sã pãstrezi echilibrul între binele şi rãul aflate într-o continuã transformare. [...] Pãstrarea acestei balanţe este binele însuşi.”



Comentarii

bughitza pe 01.05.2017 00:04:35

Am perceput ca idee centrală a cărţii dragostea, aceeaşi temă de mii de ani încoace pentru cărţile lumii. Căutarea dragostei, uneori chiar dincolo de lumea asta, e o idee romantică,<br>deghizata în cazul de faţă în haine de SF. 1q84 nu e o carte SF, e un roman de dragoste în trei volume, despre căutarea dragostei, despre lupta pentru dragoste, despre oameni şi ce e în<br>sufletul lor. Volatilitatea valorilor e si în 1q84 şi în 1984. Ceea ce pare a fi bine, devine rău si ceea ce e rău, de fapt are şi o parte buna. Când am început să citesc romanul, am<br>cumpărat primele două volume, neştiind că există un al treilea - nu era in librărie şi nu ştiam structura romanului. După finalul celui de-al doilea volum a fost prima şi singura oară când<br>am înjurat autorul, mi s-a părut că a fost atât de nedrept cu personajele şi a lăsat lucrurile atât de prost că nu merita nicio consideraţie. Mi-am revenit după ce am găsit şi am citit şi<br>al treilea volum. Nu mai zic decât atât: dacă în timpul citirii acestui roman, nu ai ieşit afară şi nu te-ai uitat pe cer să cauţi dacă există cumva trei luni, în loc de una...


Comenteaza

















Poll

Votati cartea lunii!