Recenzie Stoner scrisa de "Mirabela Soare"



Recenzie Stoner scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Stoner 18.55 lei *
Stoner 21.64 lei *
Stoner 23.08 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Stoner
Autor (i): John Williams
Mirabela Soare Mirabela Soare pe 2018-02-15 08:42:22 Rating:

Iată-mă față-n față cu romanul lui John Williams, „Stoner” (1965). Sunt mai puțin importante datele despre cum a fost reeditat romanul și cum a reintrat în atenția cititorilor. Datele astea există și pot fi găsite la distanță de-un google search. Țin să precizez că nu voi da detalii despre „ce se întâmplă”, nu vreau să rup din energia șocurilor pe care le veți primi.
Așadar, iată-mă față-n față cu romanul „Stoner” care cuprinde viața lui William Stoner, fiului de fermieri, care merge să studieze agricultura la universitatea din Missouri. Nu la mult timp după, asistă la unul dintre cursurile de literatură ale profesorului Archer Sloane care le citește Sonetul LXXIII al lui Shakespeare. Fiind întrebat dacă „îl aude” pe Shakespeare vorbindu-i „peste timp”, William nu știe ce să răspundă, dar întâmplarea avea să-i schimbe viitorul, căci se transferă la facultatea de literatură, unde va deveni asistent universitar, respectiv profesor.
Din acest moment începe viața tumultuoasă a lui William Stoner. Repet, nu voi face niciun rezumat, însă mă voi axa pe evenimentele care m-au făcut să vreau să pot citi mai repede ca să aflu ce se va întâmpla, unde va ajunge acest om a cărui viață părea a avea un drum clar, fără nicio înclinație spre artă, până în momentul revelației shakespeariane sau până în momentul în care literatura a născut în el o dragoste atât de puternică, încât „a devenit conștient de el însuși ca niciodată până atunci”
Dragostea și căsătoria. Căsătoria și dragostea? Care e prima? Întâi te îndrăgostești, apoi te căsătorești sau te căsătorești, iar dragostea vine în timp? Ei bine, dragostea poate veni și în timpul căsătoriei, și după căsătorie. Întrebarea e: dragostea pentru cine? Căsătorit cu Edith, personaj care a reușit să îmi stârnească sentimente puternice de antifeminism, Stoner e nefericit, însă reușește să supraviețuiască nefericirii cu o luciditate absolută. Își înțelege soția, o îngrjișete, devine părintele suprem pentru fiica lor, Grace, care devine produsul stricat al căsătoriei de fațadă și, chiar și atunci, William Stoner are puterea să vadă „de ce”, să înțeleagă și să nu judece.
Despre sfera iubirii mai spun doar că personajul reușește să pătrundă și aici pentru că „În cel de-al patruzeci și treilea an al vieții, William Stoner a învățat ceea ce alții, mult mai tineri decât el, învățaseră de mult: că persoana pe care o iubești prima nu e tot aceea pe care o iubești până la final și că iubirea nu e un țel, ci un proces prin care o persoană încearcă să o cunoască pe alta.” Dacă alături de Edith sau alături de altcineva, veți vedea dacă citiți.
Lăsând la o parte aspectele familiale și conjugale, romanul definește direct incorectitudinile din învățământ și relațiile dintre profesori. Părerile care, atunci când sunt diferite, duc la războaie. Hollis Lomax și William Stoner vor duce un război stârnit de Charles Walker, studentul arogant, cu înclinații fals atotștiutoare, al lui Lomax. Știți genul acela de coleg care încearcă din răsputeri să întrerupă profesorul pentru a spune niște bazaconii complet nefilosofice? Studentul care, dacă a citit 3 cărți despre filosofie și una care nu e în programă, crede că știe mai mult profesorul. Studentul care, în ultimul an de facultate, știe foarte multe despre autorul pe care și l-a ales pentru licență și crede că își poate desființa profesorii, având el foarte multe cunoștințe. Ei bine, Stoner reuștește să-l desființele câtuși de puțin pe Charles, când începe să îi pună întrebări care nu au legătură cu lucrarea lui, dar au legătură cu materia pe care ar fi trebuit să o știe, doctorand fiind.
Mai spun că:
1. Stoner e personajul care trăiește din plin fiecare stare, nu fiecare moment.
2. Stoner e personajul care, în ciuda sensibilității artistice, își găsește liniștea, calmul și voința pentru a putea supraviețui în fața colegilor mișei și în fața vremurilor
3. Literatura salvează, motivează și vindecă
„Stoner” e un roman despre tot. Despre viață, iubire, moarte, prieteni, alegeri, familie, LITERATURA. Dacă iubești literatură, dacă crezi că nu ai găsit drumul potrivit, dacă crezi că nu ți-ai găsit marea iubire sau că nu vei iubi niciodată, dacă ai o căsnicie nefericită, dacă ești o femeie acidă, dacă ești profesor de literatură sau student la Litere, dacă ești agricultor și ai descoperit glasul liniștit al pământului, dacă ești tată de fată, dacă îți plac cărțile bune, citește „Stoner”.
Eu nu spun mai mult, ar fi păcat.



Comenteaza

















Poll

Votati cartea lunii!