Recenzie Geografia intima a femeii scrisa de "Oana (ReteteTV.ro)"Recenzie Geografia intima a femeii scrisa de Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Geografia intima a femeii 46.11 lei *
Geografia intima a femeii 53 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Numele cartii: Geografia intima a femeii
Autor (i): Natalie Angier
Oana (ReteteTV.ro) Oana (ReteteTV.ro) pe 2017-04-17 17:54:36 Rating:

Așteptările mele vis-a-vis de o carte de 500 de pagini (Geografia Initimă a femeii, de Natalie Angier, apărută la editura Herald) despre chestiuni științifice sau lucruri ce țin de sănătatea și construcția femeii nu erau prea mari. Mai mare era curiozitatea de a vedea cum poate o carte despre organele feminine să fie scrisă pe înțelesul unui nespecialist și de asemenea, cum ar putea să nu plictisească. Spre surprinderea mea am găsit o mulțime de aspecte nedescoperite despre organele ce alcătuiesc corpul unei femei, despre orgasme, despre hormoni și histerectomii.
”Geografia intimă a femeii este un cocktail delicios de estrogen și amfetamine preparat pentru a stimula în egală măsură ovarele și cortexul cerebral” a scris Barbara Ehrenreich, în revista Time.
Am citit și multe lucruri pe care le descoperi de obicei în grila canalelor Discovery, cum ar fi spre exemplu că bărbații din tribul Karo Batak din Indonezia preferă femeile cu tălpile mari. Sau că, în multe țări europene este ilegal să plătești o femeie pentru a dona ovule (dar în SUA, nu). Ori că un retrovirus a făcut pentru prima dată saltul de la maimuță la om, migrație prin care a apărut SIDA. ”Acum 4000 de ani, o femeie care vroia să știe în ce situație se află își amesteca urina cu semințe de orz; dacă orzul creștea mai repede decât de obicei, asta însemna că este gravidă”.
Cartea abordează însă și aspecte ce țin de partenerii noștri și de viața lor sexuală, lucruri pe care este bine să le știe orice femeie:
- Băieții nu produc spermă decât după ce ajung la pubertate. Dar celulele sexuale ale fetelor sunt deja definitiv stabilite încă dinaintea nașterii, cromozomii sunt sortați, fărâmele istoriilor moștenite de la părinții ei sunt deja ambalate în micii loc săculeți fosfolipidici.
- Bărbații doresc ceea ce nu pot vedea.
- Fiul tău poate fi considerat, pe bună dreptate băiatul mamei: cromozomul X moștenit de la ea este activ în fiecare celulă a corpului său. Singurul cromozom X pe care îl are este cel matern, și fiecare celulă are nevoie de el. Fratele tău se dovedește a fi cu 6% mai înrudit cu mama decât cu tata, el fiind cu 3 procente mai înrudit cu mama ta decât tine deoarece, în medie, jumătate din celulele tale au dezactivat cromozomul matern, în timp ce toți cromozomii lui materni rămân activi.
- Atât la bărbați cât și la femei, hormonii androgeni sunt răspunzători de apariția coșurilor și de căderea părului.
- Penisul mediu are o lungime de aproximativ 10 cm când este flasc și de 14,5 cm în erecție.
- Libidoul unui bărbat atinge punctul culminant înainte ca el să fie bărbat cu adevărat, în jurul vârstei de 18-20 de ani, în vreme ce o femeie nu înflorește pe deplin decât după 30 sau chiar 40 de ani.
Natalie Anger are abilitatea și talentul de a explica cum funcționează corpul nostru și de a te face să înțelegi probleme care pot să apară sau dileme al căror răspuns nu-l au decât doctorii. Pentru mine cartea a fost o revelație și o confirmare a unor lucruri auzite (din experiența altora) dar despre care nu știam prea multe.
Ea spune că, cu mozaicul cromozomilor noștri, noi, femeile, avem potențialul unei considerabile complexități cerebrale.
”Mintea femeii este realmente o alternanță sincopată între vocea maternă și cea paternă, fiecare vorbind prin intermediul oricărui cromozom X, matern sau patern, care este din întâmplare activ într-o anumită celulă cerebrală”.
O afecțiune de care nu am auzit/știut: pe vremuri se numea feminizare testiculară, acum se numește sindromul insensibilității la hormonii androgeni - AIS. ”Jane nu are uter sau tuburi falopiene. Ea a avut testicule în cavitatea abdominală, dar ele au coborât în zona pelviană, fiind îndepărtate la zece zile după naștere. Testiculele extirpate erau ovarele ei deformate”.

Câteva lucruri despre vaginul și clitorisul femeii pe care nu le-ați mai auzit niciodată prezentate astfel:
- Un vagin normal și sănătos este cel mai curat loc din corp. El este mult mai curat decât gura și mult, mult mai curat decât rectul. În condiții de sănătate, microbii, sau mai degrabă bacteriile, fac bine corpului. Un vagin sănătos este la fel de curat și de pur ca un pahar de iaurt. Un vagin normal s-ar cuveni să aibă un miros ușor dulceag și ușor înțepător. S-ar cuveni să aibă mirosul lactic și acid al iaurtului. Ideea de a asocia vinul cu femeile nu este rea, de vreme ce aciditatea unui vagin sănătos este aproximativ egală cu cea a unui pahar de vin roșu.
- Dușurile intravaginale elimină lactobacilii benefici și pregătesc terenul pentru infestarea cu anaerobe și alaiul lor de cadaverină. Nu folosiți dușuri intravaginale niciodată.
- Altă cauză a vaginozei o constituie contactele sexuale cu bărbați care nu folosesc prezervative. Chiar și o singură ejaculare va perturba ecosistemul vaginului. Sperma este extrem de alcalină, având un pH de 8. Este este mai alcalină decât orice alt fluid corporal, inclusiv sângele, transpirația, saliva și lacrimile. Dacă te culci cu parteneri multipli, vaginul tău devine mai alcalin. Începe să miroasă a pește și nu se poate apăra foarte bine împotriva patogenilor, inclusiv agenții bolilor venerice.
- Clitorisul este o încrengătură de nervi, mii și mii de nervi, adică o concentrație mai mare de terminații nervoase decât degetele, buzele, limba și chiar penisul.
- Clitorisul nu se va atrofia după menopauză, așa cum poate să facă vaginul. Clitorisul va fi mereu acolo, cu tine.
- Legătura intimă dintre dispoziția psihică a unei femei și puterea clitorisului ei înseamnă că clitorisul trebuie branșat la creier – la creierul mare.
Ce dorește o femeie? O femeie are două dorințe fundamentale. Mai întâi, ”dorește accesul la resurse, ceea ce înseamnă hrană, adăpost și îmbrăcăminte pentru ea și puiul ei. În al doilea rând, controlul asupra vieții ei sexuale și a capacității ei reproductive”.
Ce dorește un bărbat? Și el ”dorește acces la resurse și control asupra mijloacelor de reproducere – care înseamnă controlul asupra femeilor. Faptul că femeile și bărbații se luptă pentru controlul aceleiași averi imobiliare – corpul feminin – face ca supărătorul și interminabilul ”război între sexe” să fie oarecum parte integrantă a sistemului.”
Nu știam că femeile mai vârstnice rămân, ca grup, mai predispuse la orgasm decât omoloagele lor mai tinere. ”Puterea dobândită grație cunoașterii de sine, o putere cultivată de-a lungul anilor, se traduce într-o mai bună colaborare în zona de jos”, zice Angier.
Intervalul dintre 40 și 50 de ani este foarte periculos pentru uter. Ciclurile menstruale ale femeii încep să fie neregulate și, adesea, mai abundente decât anterior. Tot atunci, fibroamele încep să crească. O femeie care ajunge la menopauză cu uterul la locul lui are toate șansele să-l păstreze până la moarte.
Menstruația este eficientă din punct de vedere al energiei, fiind, de asemenea, protectoare.
Uterul s-a dovedit a fi, în egală măsură, protector și primitor.
Dietele noastre abundă în grăsimi, iar grăsimea stimulează secreția de estrogen în exces, estrogen care ajută fibroamele să crească. Anumite femei sunt predispuse genetic să aibă fibroame. Această predispoziție se moștenește. Uterul este predispus la afecțiuni localizate.
Sângerările abundente în anii dinaintea menopauzei sunt normale.
Histercomiile – cel mai sigur remediu pentru sângerările uterine în exces.
Contracțiile uterului și ale colului uterin sunt cele care conferă orgasmului vibrația lui subterană.
Femeile cu sâni mici au aceiași pondere de țesut lactogen ca și cele cu sâni mari – cam o linguriță pentru fiecare sân care nu alăptează – iar când alăptează, ele pot produce tot atât de mult lapte.
O glandă mamară este o glandă sudoripară modificată, iar laptele este o variantă mult îmbogățită a transpirației. Sânii cântăresc aproximativ un kilogram în realitate.
Hormonii de stres pot perturba fluxul laptelui.
Rolul suprarenalelor în cei dintâi fiori ai adolescenței. Glandele suprarenale secretă adrenalină, hormonul care te pune pe jar, secretând, de asemenea, mici doze de hormoni sexuali.
Unii hormoni se numără printre lucrurile care ne fac să fim femei. Ei sunt hormonii la modă: estrogenul, progesteronul, testosteronul, oxitocina și serotonina. (Hormon vine din cuvântul grec horman, care înseamnă a stârni, a excita, a impulsiona. Asta face hormonul. El stârnește).
De la 12 până la 50 de ani, prin venele femeilor curge o cantitate de estrogen de trei până la zece ori mai mare decât prin venele bărbaților.
Creierul unei fete prepubere este pregătit să absoarbă definițiile legate de feminitate, de ceea ce contează și ce nu, despre ce anume este puterea și cum poate obține sau despre cum nu o va obține niciodată.
Hormonii supun creierul adolescentin unei provocări și aduc schimbări în corp. În cazul unei fete, nivelul ridicat de estrogen ajută la depunerea grăsimii pe sâni, coapse, pulpe și fese, subcutanat, pretutindeni. În medie, corpul unei femei conține 27% grăsime , iar cel al unui bărbat – 15% grăsime.
La menopauză, ovarele nu mai produc estradiol. Majoritatea ginecologilor și interniștilor sunt de părere că hormonii reprezintă alegerea corectă pentru majoritatea femeilor trecute de menopauză. Riscul de a muri într-un an este mai mic cu 40% în cazul femeilor care urmează terapia cu hormoni. Terapia cu hormoni poate ameliora tonusul vieții. Ea inhibă disoluția oaselor, regresia treptată, până la obținerea unui aspect spongios al oaselor.
Fracturile de femur sunt principalul motiv pentru care oamenii trecuți de 70 de ani ajung la azil.
Terapia cu hormoni poate să reducă riscul de apariție a maladiei Alzheimer cu aproximativ 50%. Terapia cu hormoni – beneficiile depășesc riscurile.

Femeile au nevoie de mama lor. Ele își învinovățesc mama, visează să o omoare, dar se tot întorc să-și petreacă timpul cu aceasta. Așteaptă ca mama lor să fie prezentă atunci când au nevoie de ea, cu mult după ce au devenit adulte.

Deseori, depresia este considerată o afecțiune tipic feminină, deoarece procentul femeilor depresive este de trei ori mai mare decât al bărbaților. Depresia este o agresivitate întoarsă spre interior, îndreptată împotriva sinelui sau a unui sine imaginar și amenințător.

Longevitatea a crescut, dar nevoia de putere fizică a scăzut.
Persoana medie, bărbat sau femeie, are suficientă grăsime corporală pentru a supraviețui 40 de zile fără să mănânce.

În medie, femeia depozitează doar circa 20.000 de calorii în țesutul ei muscular, în comparație cu cele aproximativ 180.000 de calorii din țesutul ei adipos.
Cu cât ai mai mult țesut muscular, cu atât cresc șansele de a rezista mai bine bolii.

Pe măsură ce femeile îmbătrânesc, oasele lor se degradează mai rapid decât cele ale bărbaților.

Cu cât o tânără face mai multe exerciții fizice înainte de 25 de ani – când scheletul ei nu și-a încheiat încă dezvoltarea -, cu atât mai robuste vor fi oasele ei în momentul lor de apogeu și cu atât mai lung îi va fi declinul care, odată cu vârsta, o va duce înapoi spre laguna – mamă.
Fetele active au oase mai dense decât semenele lor care duc o viață sedentară.

Dragostea romantică activează aceleași circuite cerebrale prin intermediul cărora cocaina și alte asemenea droguri își exercită efectul euforizant.
Oxitocina a fost numită ”hormonul dragostei”. Oxitocina poate juca un rol în crearea senzației de dragoste.Comenteaza

Poll

Votati cartea lunii!