Existentialismul francez

scrisa de Andrei-iustin Hossu,

Existentialismul francez de Andrei-iustin Hossu, Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Existentialismul francez 16 lei *
Existentialismul francez 19 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Institutul European
Autor (i): Andrei-iustin Hossu,
Numar de pagini: 204 pagini
ISBN: 973-611-392-2
Anul aparitiei: 2006
Descriere: Din cuprins:
- Gabriel Marcel;
- Simone de Beauvoir;
- Maurice Merleau-Ponty;
- Albert Camus;
- Jean-Paul SartreUn volum incitant inca din debutul sau, in care autorul, fin cunoscator al culturii franceze, ne releva faptul ca existentialismul, ca si curent, s-a constituit intr-o "filosofie de criza". Pornind de la profilul si trasaturile specifice acestui curent, Andrei-Iustin Hossu reuseste sa ne conduca, in cele din urma, pe tarimul existentialismului filosofic si politic francez. Urmeaza apoi detalierea contributiei numelor importante apartinind acestui curent, de la Simone de Beauvoir la Camus si Sartre. Autorul dezvaluie si optiunile politice ale acestora, relevind si interdependenta acestora cu sistemul filosofic creat de cei amintiti, in special de Albert Camus, in cazul caruia este subliniat "caracterul democratic" al gindirii sale politice. Concluziile redefinesc existentialismul ca o solutie pentru o societate occidentala in cautare de noi idealuri, aflata in criza si contureaza latura profund filosofica a acestui curent.

"Aruncind o privire retrospectiva asupra constiintei estetice de la finele secolului al XlX-lea si prima jumatate a secolului XX, in principal asupra creatiilor literare reprezentative pe plan european si universal, observam profunde afinitati elective intre literatura existentiala si filosofia existentiala. Raporturile dintre aceste doua forme ale constiintei sociale - constiinta estetica (aici, cea literara) si constiinta filosofica - sint cu atit mai necesare cind analizam existentialismul, cu cit aceasta filosofie are nu numai o modalitate literara de expresie, renuntind la forma speculativa, sistematica, si apelind, cu predilectie, la forma eseistica de exprimare a discursului teoretic."

Andrei-Iustin Hossu


Carti similare cu Existentialismul francez

Lumea ca reprezentare a celuilalt

Lumea ca reprezentare...

de Stefan Afloroaei

mai mult
Puterea cuvintelor

Puterea cuvintelor

de Carmen Firan

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!