Unde sunt? > Acasa > Carti > Poezii > Ingluvii

Ingluvii

scrisa de Emanuela Ignatoiu-Sora

Ingluvii de Emanuela Ignatoiu-Sora Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Charmides
Autor (i): Emanuela Ignatoiu-Sora
ISBN: 978-606-8513-83-6
Anul aparitiei: 2014
Descriere: O nostalgie grea marcheaza poezia Emanuelei Ignatoiu-Sora. Din sertarele memoriei, scene cotidiene - de acasa, de la scoala, din vremea copilariei si a adolescentei - sunt scoase si intinse pe sfoara de rufe, la uscat. Adie din ele dorul de familia intreaga de altadata, mila de copilul care ai fost, confuzia in fata marilor schimbari din viata si din societate, socul abandonului, regrete dupa lucrurile intamplate si neintamplate. Un vers contine, distilat, intreg volumul: "as vrea sa pot spune: trecutul e o gaina careia ii retezi gatul". Dar nu, trecutul e mai curand, in acest microunivers poetic, un stol de ciori care te vaneaza neiertatoare. (Luminita Corneanu).

Daca i-am da dreptate lui Radu Petrescu, ne-am impaca cu ideea ca starile noastre interioare „nu sunt decit niste aparate optice defectate imediat dupa intrebuintare“, tot ceea ce vom putea obtine dupa complicatele mecanisme ale rememorarii fiind „acea unitate ritmica pe care se desfasoara imaginile noastre despre noi insine“. Intr-un decor care pare sa apartina aerului comun al copilariei traite inainte si dupa Revolutie, Ingluviile Emanuelei Ignatoiu-Sora reprezinta tocmai acea colectie de imagini cu noi insine, ceea ce ramine dupa revelatia dureroasa a timpului niciodata regasit. (Cezar Gheorghe).

Imi place poezia asezata, rezonanta & neiertatoare cu amintirea a Emanuelei Ignatoiu-Sora. Cu un imaginar poetic relativ saracacios, ea construieste povesti, descrie personaje si situatii si poate sa vorbeasca direct, sincer, fara exuberante trucate sau manii care sa o faca mai „interesanta”, despre copilare si adolescenta, despre cateva cucuie si rani ale memoriei cu care defilam prin viata. Lumea din Ingluvii e inrudita, in poezia prozaica / proza poetica de dupa 80-ism, cu literatura diurna, fireasca si fara fasoane scrisa de Simona Popescu in primele ei carti, de T.O. Bobe (Bucla), Adela Greceanu (Domnisoara Cvasi), Ana-Maria Sandu (Din amintirile unui Chelbasan), Bogdan Iancu (Fata din lift). E o familie pe care o respect si o vizitez cu drag (Claudiu Komartin).


Carti similare cu Ingluvii

Insula de fier vechi

Insula de fier vechi

de Viorel Suciu

mai mult
Poezie. macedonski

Poezie. macedonski

de Alexandru Macedonski

mai mult
Ganduri

Ganduri

de Cristian Gabriel Groman

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

andres
Recenzii: 74
Carti citite: 289