Dimineata poetilor. eseu despre inceputurile poeziei romane

scrisa de Eugen Simion

Dimineata poetilor. eseu despre inceputurile poeziei romane de Eugen Simion Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Dimineata poetilor. eseu despre inceputurile poeziei romane 17.36 lei *
Dimineata poetilor. eseu despre inceputurile poeziei romane 23.1 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Eugen Simion
Numar de pagini: 360 pagini
ISBN: 978-973-46-1072-3
Anul aparitiei: 2008
Descriere: Postfata de Valeriu Cristea

Editia a IV-a revazuta si adaugita

Dimineata poetilor este o incercare de a-i readuce in atentia publicului pe poetii care au marcat inceputul poeziei romane moderne si, in acelasi timp, de a le reda statutul lor de intemeietori ai acestui gen. Desi pline de sincronism, clisee, modele preluate din afara, repetitii, stihurile naive ale celor 11 (fratii Vacaresti, Conachi, Bolintineanu, Asachi, Heliade, Carlova, Alexandrescu, Alecsandri) au un farmec aparte, pe care doar cu aceasta ocazie, prilejuita de Eugen Simion, cititorii il descopera. Editia a IV-a este imbogatita cu doua capitole noi, in care sint amintiti si poetii minori de la 1850.

„Nu ascund faptul ca acest eseu este si rezultatul unui pariu cu mine insumi. Am citit de mai multe ori pe Conachi, Bolintineanu, Alecsandri... dar aproape totdeauna sub presiunea unei circumstante. Ca elev, am invatat pe dinafara testamentul lui Ienachita si am prins, mai ales, latura comica din Jalobele lui Conachi. Am recitat, ca atitia altii, Penes Curcanul la serbarile scolare, iar mai tirziu, cind spiritul meu a devenit mai exigent, aceste modele – deteriorate, printr-o lauda perpetua si nediferentiata, de scoala – nu mi-au mai spus mare lucru. Am simtit, acum, nevoia sa ma intorc cu alta stare de spirit si cu alte instrumente de analiza la acesti poeti care, intr-o superba dimineata a imaginatiei lor, au intemeiat poezia romana moderna.” (Eugen Simion)

„O carte (atribute rare in critica!) luminoasa, calda, solara, am spune «sudica», scrisa cu placere, cu pofta – fara indoiala una dintre cele mai frumoase carti aparute la noi de la Istoria literaturii romane a lui G. Calinescu.” (Valeriu Cristea)


Carti similare cu Dimineata poetilor. eseu despre inceputurile poeziei romane

Bataliile mistagogului. mircea eliade si politicele anilor 30

Bataliile...

de Traian Vedinas

mai mult
Epistolar

Epistolar

de Gabriel Liiceanu

mai mult
Etica neuitarii: eseuri politico-istorice

Etica neuitarii:...

de Monica Lovinescu

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!