Mizeria. antibiografie

scrisa de Wojciech Kuczok

Mizeria. antibiografie de Wojciech Kuczok Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Polirom
Autor (i): Wojciech Kuczok
Traducator (i): Constantin Geambasu
Numar de pagini: 224 pagini
ISBN: 978-973-46-1055-6
Anul aparitiei: 2008
Descriere: Mizeria (2003) este un roman partial autobiografic, prin care tanarul autor polonez se alatura noului val de prozatori central-europeni care-si exorcizeaza, in povestiri si romane, copilaria cosmaresca, dar aureolata uneori de o ironica nostalgie. Figura tiranica a tatalui, "batranul K." (aluzie transparenta la prozele lui Kafka), sot, tata si artist ratat, printre ale carui metode educative biciul detine un rol privilegiat, este o modalitate indirecta de a descrie autoritarismul arbitrar al regimului comunist si atmosfera sufocanta, marcata de constrangeri de tot felul, a "coloniei penitenciare" in care naratorul romanului isi petrece copilaria si adolescenta. Ironia necrutatoare a scriitorului polonez atinge limita superioara in finalul cartii: o "apocalipsa vesela" care mineaza temeliile trecutului, facand ca intregul esafodaj de iluzii, dezamagiri si frustrari sa se prabuseasca precum un castel din carti de joc, desi umbra sa va intuneca pentru totdeauna viata protagonistului.

"Fin analist, naratorul aduce in prim-plan numeroase secvente tulburatoare, care atesta dramele individuale petrecute in casa sileziana. Visul din scena finala si semnificatia lui - prabusirea casei si invadarea ei de mizerie, disparitia celor doi frati si a surorii printre daramaturi, imaginea de apocalipsa, contextul oarecum umoristic - potenteaza finalitatea demersului: fara a se bucura in mod deschis, tanarul narator lasa sa se inteleaga ca un astfel de final era firesc intr-o asemenea familie si intr-o asemenea casa dominata de mizerie umana si cuprinsa de degradare..." (Constantin Geambasu)


Carti similare cu Mizeria. antibiografie

Enciclopedia zmeilor

Enciclopedia zmeilor

de Mircea Cartarescu

mai mult
Plansul lui Nietzsche

Plansul lui Nietzsche

de Irvin D. Yalom

mai mult
Iarta-ma! ajuta-ma!

Iarta-ma! ajuta-ma!

de Frederic Beigbeder

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!