Abel sanchez. sfantul manuel cel bun

scrisa de Miguel De Unamuno

Abel sanchez. sfantul manuel cel bun de Miguel De Unamuno Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Abel sanchez. sfantul manuel cel bun 19.17 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: ALL
Autor (i): Miguel De Unamuno
Numar de pagini: 192 pagini
ISBN: 978-973-724-394-2
Anul aparitiei: 2012
Descriere: Abel Sánchez si Joaquín Monegro sunt prieteni inca din copilarie. Abel e sociabil, prietenos, rasfatat de soarta. Pe scurt, un invingator. Joaquín e antipatic, retras si studios, plin de sine si mai ales invidios. Cei doi aleg cai diferite in viata: Abel devine artist, iar prietenul lui studiaza Medicina. Cand Abel picteaza portretul Helenei, verisoara lui Joaquín, de care acesta din urma este indragostit, iar mai apoi se casatoreste cu ea, Joaquín este iremediabil cuprins de invidie. Patima intunecata il consuma si ajunge sa isi vada sufletul otravit oglindit peste tot, pana si in pacientii sai, in rautatea ascunsa a societatii. Sentimentele i se amplifica la nasterea fiului lui Abel si se pare ca pizma lui Joaquín nu are leac: pana si nepotul nascut in urma casatoriei copiilor celor doi prieteni devine motiv de vrajba si dezbinare.

Cu multa finete psihologica, Miguel de Unamuno construieste aceasta variatie moderna pe tema mitului lui Cain si Abel, sondand in profunzime resorturile si consecintele invidiei – „pacatul national” – pe care autorul il atribuia Spaniei inceputului de secol XX.

A doua nuvela din acest volum (Sfantul martir Manuel cel Bun) este considerata de critici testamentul spiritual al scriitorului. Unamuno introduce aici o perspectiva filosofica ce vizeaza constiinta oamenilor organizati intr-o comunitate, dar si uitarea colectiva luminata fulgurant, din cand in cand, de o constiinta. Prin intermediul cuvantului scris, eul poate fi creat si recreat si poate contribui la formarea lumii fiecaruia dintre cititorii sai. Este ceea ce face Ángela Carballino atunci cand se hotaraste sa indeparteze uitarea, scriindu-si propria evanghelie despre sfantul martir Manuel cel Bun. Ángela isi asuma riscul cuvantului scris, despre care „numai Dumnezeu stie care-i va fi soarta“. Chiar daca episcopul din regiune si autoritatile bisericesti s-ar folosi de textul ei pentru a-l condamna pe sfantul Manuel, Ángela se simte nevoita sa consemneze tot ce stie despre „adevaratul meu parinte spiritual“, iar asta pentru ca misiunea ei este sa transmita istoria sfantului, pentru ca acesta sa poata fi recreat de altii, de cititorii sai.


Carti similare cu Abel sanchez. sfantul manuel cel bun

Knulp / demian

Knulp / demian

de Hermann Hesse

mai mult
In curte la dionis

In curte la dionis

de Mircea Eliade

mai mult
Litera stacojie

Litera stacojie

de Nathaniel Hawthorne

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!