Colierul porumbitei

scrisa de Ibn Hazm al-Andalusi

Colierul porumbitei de Ibn Hazm al-Andalusi Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Humanitas
Autor (i): Ibn Hazm al-Andalusi
Traducator (i): Grete Tartler
Numar de pagini: 286 pagini
ISBN: 978-973-50-3470-2
Anul aparitiei: 2012
Descriere: In traditia araba, porumbita apare ca simbol al iubirii, iar colierul ca simbol al maiestriei stilistice, elocventa fiind deseori comparata cu un sirag de margaritare; colierul impodobeste porumbita asa cum Ibn Hazm a urmarit „mestesugirea modului de a intelege iubirea“. (...) Cartea, scrisa la tinerete, are o prospetime care il infatiseaza pe autor cu toate virtutile si defectele unui om obisnuit, care nu ocoleste – sau n-a ocolit o vreme – bucuriile si incercarile lumii („improspatati-va sufletele cu cate ceva din cele trecatoare, ca sa va fie de ajutor intru deslusirea adevarului“).
Textul s-a pastrat intr-un manuscris, datat Rajab 738, adica februarie 1338, anume o copie facuta in Egipt sau Siria dupa un original pierdut. (...) Tratatul despre dragoste si indragostiti il vadeste la fiecare pas, vorbind de felul in care se poarta si viseaza indragostitii, fie ei robi sau printi, saraci sau bogati, musulmani sau de alte religii, nu numai pe teologul, ci si pe psihologul Ibn Hazm. Rangul sau starea sociala a indragostitului nu conteaza, fiindca pentru Ibn Hazm „iubirea e in firea omului“ si, prin urmare, nimeni nu scapa. E ca un magnet (metafora frecventa si in poezia trubadurilor): „Sufletul celui care iubeste e curatat (de accidente), e bine stiutor de locul in care se afla perechea menita, spre care tânjeste, pe care o tinteste si o cauta, dorind arzator sa o intâlneasca si sa o atraga precum magnetul o bucata de fier“. (Grete Tartler)


Carti similare cu Colierul porumbitei

Patrula de pescuit

Patrula de pescuit

de Jack London

mai mult
Spiritus

Spiritus

de Ismail Kadare

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!