Mereu aceeasi nea si mereu acelasi neica

scrisa de Herta Muller

Mereu aceeasi nea si mereu acelasi neica de Herta Muller Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Mereu aceeasi nea si mereu acelasi neica 22.4 lei *
Mereu aceeasi nea si mereu acelasi neica 24.64 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Humanitas
Autor (i): Herta Muller
Traducator (i): Alexandru Al. Sahighian
Numar de pagini: 264 pagini
ISBN: 978-973-689-440-4
Anul aparitiei: 2011
Descriere: Herta Müller, aceasta autoare atat de neobisnuita, ofera in episoadele biografice care-i alcatuiesc cartea o privire foarte personala asupra scrisului ei, a cautarii obstinate a cuvantului adevarat, dar si asupra epocii. Cartea e, asadar, deopotriva autoportretul autoarei, permitand cititorului urmarirea unui drum care duce din micul sat banatean, la literatura si la literatura universala, precum si o discutie despre politica si violenta Puterii – portretul unei epoci pline de imperative nedrepte si obtuze, creionata precis si necrutator.
Cu simtul demnitatii personale si cu o morala a lucrurilor simple – a ceea ce nu trebuie facut cu nici un pret –, autoarea nu putea sa nu ajunga in vizorul Securitatii. Climatul de suspiciune si frica din acel timp e revelator pentru multi dintre noi, fie ca am trait epoca sau nu – fiindca, scriind despre sine si despre germanii din Romania, Herta Müller scrie implicit despre noi toti cei de-aici. – Fireste, „literatura nu poate schimba toate astea“ – spune autoarea. „Dar poate inventa prin limba un adevar – fie asta si dupa –, care sa ne arate ce se-ntampla in noi si in jurul nostru atunci cand valorile deraiaza. Literatura ii vorbeste fiecarui om in parte – ea este proprietate privata care-ti ramane in cap... Nimic altceva care sa ne vorbeasca tot atat de staruitor ca o carte. si care sa nu ne ceara nimic in schimb, in afara de-a gandi si a simti.“
Alte consideratii despre scris si singuratatea scrisului, despre autori ce-i sunt aproape Hertei Müller, prieteni sau contemporani – Oskar Pastior, Canetti, M. Blecher, Cioran (prins intr-un patrunzator portret) – ori despre Maria Tanase si cantecele ei, intregesc acest volum important, dovedind totodata participarea empatica, sensibilitatea autoarei pentru limba si cultura romana.


Carti similare cu Mereu aceeasi nea si mereu acelasi neica

Spovedania unui invins

Spovedania unui invins

de Panait Istrati

mai mult
Insula lui euthanasius

Insula lui euthanasius

de Mircea Eliade

mai mult
Literatura dus-intors

Literatura dus-intors

de Mircea Horia Simionescu

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!