Scara leilor (2 vol.)

scrisa de Doina Uricariu

Scara leilor (2 vol.) de Doina Uricariu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Scara leilor (2 vol.) 45.5 lei *
Scara leilor (2 vol.) 56.51 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Doina Uricariu
Numar de pagini: 824 pagini
ISBN: 978-973-46-2160-6
Anul aparitiei: 2011
Descriere: Cele doua volume intitulate Scara leilor continua periplul memoriei inceput in Maxilarul inferior (Premiul Cititorilor oferit de Observator cultural) cu povestea tatalui autoarei, Gheorghe Uricariu, si reconstructia Europei, asemeni unei reconstructii a unei parti anatomice distruse de un glonte exploziv. Asa cum viata si fata desfigurata a unui tanar ofiter, in timpul bataliei de la Oarba de Mures, are nevoie de peste 39 de interventii chirurgicale, tot asa istoria Romaniei, a Europei si a lumii au nevoie de o complexa reconstructie a memoriei si istoriei, distruse in deceniile comunismului, instalat impotriva vointei popoarelor, dupa impartirea Europei si a zonelor de influenta ce a urmat Conferintei de la Ialta.

Unul din articolele Conferintei de la Ialta va sta la baza marilor deportari care vor smulge milioane de oameni spre a-i duce in Siberia sa munceasca si de cele mai multe ori sa moara, pe considerente de apartenenta la teritorii devenite dupa razboi parte din URSS. Povestea parintilor autoarei are in spate chiar lupta cu acest articol care a generat exodul deportarilor.

Cititorul afla enorm de multe lucruri despre Romania anilor 1941-1947, despre conditiile care au schimbat destinul nostru in urmatoarele decenii, dar si in perioada tranzitiei post-comuniste. Descopera adevaruri incredibile, taine ingropate in corespondenta diplomatica si rapoartele serviciilor secrete. Istoria are o parte vizibila si o parte ascunsa, precum fata lunii, o parte retorica, declarativa si alta reala, tainuita, ascunsa ochilor lumii de marii decidenti care actioneaza subteran, ca si cum ar fi instrumentata de forte oculte.

Doina Uricariu isi construieste amplul excurs memorialistic si documentar urmarind pas cu pas marturiile Regelui Mihai, ale arhivei exilului Majestatii Sale de la Versoix pe care a cercetat-o in noiembrie-decembrie 1990, cu documente diplomatice emise de servicii secrete, documente care pun in lumina lupta anticomunista a Romaniei din prima clipa a ocupatiei sovietice.

O serie de stenograme, asemeni unor piese de teatru, dezvaluie cititorilor lovitura data continuu de Moscova si trimisii ei, care declanseaza ofensiva impotriva democratiei din tara, surparea economiei si fiecarei institutii si minister, subminate prin legea epurarilor, plata despagubirilor de razboi, care incalca tratate, conventii, la care se adauga imixtiunea crasa in alcatuirea si caderea guvernelor, transformarea oricarei negocieri in ultimatum, pulverizarea libertatilor individuale. Aceste stenograme prezinta imixtiunea lui Visinski, Susaikov, Molotov, Vinogradov, Stalin si reducerea Comisiei Aliate de Control la un unic decident, sovieticii.

Personajele din Scara leilor sunt Regele Mihai, Regina-mama Elena, Ion si Mihai Antonescu, Lucretiu Patrascanu, Titel Petrescu, Maniu, Bratianu, Tattarascu, Bodnaras, Groza, Mihalache, generalul Sanatescu, generalul Radescu, generalul Nicolae Macici, primul general condamnat la moarte de Tribunalul poporului, care a trait paroxismul trairii executiei oprite prin comutarea pedepsei in ultima clipa.

Doina Uricariu dezvaluie in premiera continutul remarcabil al unei arhive de interes national si european, de la dosarele si bibliorafturile ce prezinta memorii catre rege, precum cel al profesorului Onisifor Ghibu, pana la actiunile intreprinse de Comitetul National Roman in exil si participarea romanilor din exil la demersurile crearii Comunitatii europene si a reunificarii Europei.

In anul in care Majestatea Sa Regele Mihai implineste 90 de ani, apare o carte a carei existenta s-a anuntat inca din 1990, cand Doina Uricariu a facut primul interviu cu regele Mihai, publicat in Romania literara, chiar in 23 august 1990.


Carti similare cu Scara leilor (2 vol.)

Castelul de sticlă

Castelul de sticlă

de Jeannette Walls

mai mult
Istanbul

Istanbul

de Orhan Pamuk

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!