Ritornela foamei

scrisa de J. M. G. Le Clezio

Ritornela foamei de J. M. G. Le Clezio Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Ritornela foamei 8.58 lei *
Ritornela foamei 9.49 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): J. M. G. Le Clezio
Traducator (i): Ileana Cantuniari
Numar de pagini: 240 pagini
ISBN: 978-973-46-1443-1
Anul aparitiei: 2009
Descriere: Impletind admirabil fictiunea cu autobiografia, Ritornela foamei (2008) reconstituie din franturi de amintiri de o intensitate tulburatoare povestea vietii unei tinere parizience de origine mauritiana si atmosfera anilor dinaintea si din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Fara a se lasa prins in capcana unei cronici de epoca, Le Clezio isi concentreaza intreaga atentie asupra lui Ethel Brun – imagine fidela a mamei scriitorului –, dezvaluindu-i cu o uimitoare subtilitate sentimentele si aspiratiile, conturand personajele ce si-au lasat amprenta asupra personalitatii ei si mica societate burgheza, mediocra, care o inconjoara, manata de vesnice resentimente fata de straini si de evrei si indreptandu-se in mod iminent spre dezastru. Cu virtuozitatea unui maestru al cuvintelor, Le Clezio surprinde angoasa acestei adolescente sacrificate pe altarul familiei si al razboiului, foamea obsesiva dupa iluziile destramate ce insoteste fiecare moment al existentei sale ca o muzica discreta si staruitoare, o ritornela de o gravitate melancolica.

„Intensa, sumbra si luminoasa totodata, Ritornela foamei este cartea sfasietoare a unui fiu, Le Clezio, scrisa in amintirea unei fete care a fost fara voia ei o eroina, mama sa.” (Lire)

„Le Clezio este un scriitor al inovatiei, al aventurii poetice, al extazului senzual, explorator al unei umanitati aflate dincolo de si sub civilizatia dominanta.” (din comunicatul Comitetului Nobel pentru Literatura, 2008)

„Sub pretextul povestii lui Ethel, adolescenta in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Le Clezio se intoarce cu discretie si emotie asupra propriilor amintiri.” (Le Monde des Livres)

„Scriitura mea e pretutindeni, nu are cum sa inceteze. E mai vasta decat foaia de hartie care o cuprinde: scriu cu cele doua picioare cand merg, cu dintii cand mananc. Scriu cu intregul meu corp, cu trupurile femeilor, cu durerea, cu placerea, cu rasuflarea mea. Si, la randul meu, sunt tot timpul scris de catre lume, fara a ma putea impotrivi.” (J.M.G. Le Clezio)


Carti similare cu Ritornela foamei

Le mythe d'oedipe et le roman policier - une analyse de quatre romans francais

Le mythe d'oedipe et...

de Adriana Gheorghe

mai mult
Marea, marea

Marea, marea

de Iris Murdoch

mai mult
Noi

Noi

de Evgheni Zamiatin

mai mult



Recenzii

stefanciobanu2004 stefanciobanu2004 pe 2015-07-03 17:13:12 Rating:

Ritornela foamei romanul lui J.M.G. Clézio, apărut la editura Gallimard – Paris, 2008 și la noi la editura Polirom în 2009 (traducere și note Ileana Cantuniari), mi-a placut de la un capăt la altul pentru că reușește să trateze un subiect tabu într-un mod limpede și curgător. Personajele sunt palpabile, te atașezi repede de ele, le ești aproape când le observi greșelile, ba...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!




Membrii care au citit cartea

stefanciobanu2004
Recenzii: 27
Carti citite: 6