Cartea fugilor

scrisa de J. M. G. Le Clezio

Cartea fugilor de J. M. G. Le Clezio Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Cartea fugilor 7.99 lei *
Cartea fugilor 25.9 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): J. M. G. Le Clezio
Traducator (i): Rita Chirian
Numar de pagini: 304 pagini
ISBN: 978-973-46-1579-7
Anul aparitiei: 2009
Descriere: Cartea fugilor (1969) descrie cu o fina intuitie psihologica angoasa fiintei in fata constiintei subite a faptului ca lumea a devenit un spatiu de nelocuit, din care nu exista alta posibilitate de evadare decat o fuga perpetua. Antrenandu-ne in vartejul unui ritm nebunesc si al unei imaginatii debordante, calatoria pe care o intreprinde in jurul lumii tanarul Hogan, un vietnamez de nouasprezece ani din Lang Son, ne dezvaluie un univers ostil, monstruos, impanzit de orase alienante, populatii care mor in cea mai neagra mizerie si intinse regiuni devastate, un univers in care nimeni nu poate prinde radacini. Transformand calatoria intr-o adevarata „arta a fugii“, Le Clezio surprinde cu o subtilitate admirabila dorinta de evadare si foamea obsesiva dupa o alta lume care il mana pe tanarul Hogan de la un capat la altul al pamantului, il impiedica sa se aseze in vreun loc anume, il constrang sa ramana permanent in miscare.

„Simtindu-se acasa pretutindeni si nicaieri, acest exilat de bunavoie si-a mutat mereu centrul dintr-un punct intr-altul al planetei, nereusind sa prefere sau sa aleaga unul anume. Le Clézio este scriitorul fugilor – un dezradacinat prin vocatie, un om fara adapost pe intreg cuprinsul lumii –, preferand hazardul calatoriilor rutinei mult prea linistitoare a unei patrii… ” (Le Figaro)

„Sa actioneze – iata ce-si doreste mai presus de toate scriitorul. Sa actioneze mai curand decat sa fie un simplu martor. Sa scrie, sa imagineze, sa viseze in asa fel incat cuvintele, plasmuirile si visurile sale sa influenteze realitatea, sa schimbe spiritele si inimile, sa creeze o lume mai buna .” (Le Clezio, Dans la foret des paradoxes)

„Personajele lui Le Clezio, de la tanarul Hogan din Cartea fugilor la Laïla, naratoarea din Pestisorul de aur, sunt sortite hoinarelii. Nomazi, vagabonzi sau straini – o intreaga umanitate care isi cladeste existenta pe un principiu al miscarii, inteleasa ca un simbol prin excelenta al libertatii.” (Le Magazine Litteraire)

„Plecand urechea la vocile tacute, literatura lui Le Clézio nu este una a evaziunii, ci mai curand una a cautarii – cautarea unei comori ascunse, pe care cititorul atent reuseste intotdeauna sa o descopere: case fara ziduri, un timp circular, o fericire cucerita. ” (Le Magazine Litteraire)


Carti similare cu Cartea fugilor

Indignare

Indignare

de Philip Roth

mai mult
Cine l-a ucis pe Palomino Molero?

Cine l-a ucis pe...

de Mario Vargas Llosa

mai mult
Arhitectul parizian

Arhitectul parizian

de Charles Belfoure

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!