Basarab nicolescu - eseu monografic

scrisa de Emanuela Ilie

Basarab nicolescu - eseu monografic de Emanuela Ilie Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Basarab nicolescu - eseu monografic 22 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Curtea Veche Publishing
Autor (i): Emanuela Ilie
Numar de pagini: 218 pagini
ISBN: 9789736698569
Anul aparitiei: 2009
Descriere: „Asemeni multor altor personalitati de prim-rang, perceptia pe care lumea romaneasca o are asupra savantului si omului de cultura Basarab Nicolescu este inca departe de dimensiunea sa reala. Prin urmare, cartea dedicata acestuia de catre Emanuela Ilie este o intreprindere mai mult decat necesara, facuta cu buna aplicatie si cu instrumente asemenea.

Este o lucrare ce analizeaza si pune in evidenta bogatia conceptuala, profunzimea si noutatea  gandirii lui Basarab Nicolescu, a intregii sale opere. O opera despre care textele de referinta care insotesc inspirat exegeza Emanuelei Ilie dau marturie cu evidenta. Caci miza acestui eseu monografic aceasta este: sa dea seama despre destinul si opera exemplare ale unei personalitati de exceptie. Cu probitate, cu patrundere, cu limpezime. O miza pe care Emanuela Ilie o castiga neindoielnic prin inteligenta si rigoarea demersului sau critic.“

Horia Badescu

Cartea de fata ofera datele esentiale despre un savant de o autoritate incontestabila mai intai in Franta (devenita tara de adoptie din 1969, dupa ce asistentul de la Facultatea de Fizica a Universitatii Bucuresti a obtinut bursa

„Joliot-Curie“ a guvernului francez), apoi in intreaga Europa de Vest si chiar peste Ocean.

Basarab Nicolescu si-a castigat renumele ca fizician teoretician la Centrul National de Cercetare Ştiintifica (CNRS) si la Laboratorul de Fizica Nucleara si Energii inalte (LPNHE) din Paris, in 1970; dupa un doctorat in fizica, obtinut in 1972, si multiple succese in cercetare, a fost invitat in calitate de Guest Scientist la Lawrence Berkeley Laboratory, SUA (1976–1977), si la Brown University, SUA (1977), apoi ca Senior Visiting Scientist la Universitatea din Londra (1979); a devenit ulterior membru de onoare al Academiei Romane (din 2001), presedinte al Centrului International de Cercetari si Studii Transdisciplinare (CIRET), director al colectiei „Transdisciplinarité“, la Editions du Rocher, Paris, si profesor coordonator de doctorate (optiunea Transdisciplinaritate)

la Universitatea „Babes-Bolyai“ din Cluj-Napoca etc. Dar e cunoscut in special prin cartile consacrate transdisciplinaritatii, marea lui obsesie, una fecunda, creatoare nu doar in plan personal: Nous, la particule et le monde, 1985 (Noi, particula si lumea, 2002); La science, le sens et l’évolution — Essai sur Jakob Boehme, 1988 (Ştiinta, sensul si evolutia. Eseu asupra lui Jakob Böhme, 1993); Théorèmes poétiques, 1994 (Teoremele poetice, 1996);

La Transdisciplinarité: Manifeste, 1996 (Transdisciplinaritatea. Manifest, 1999). in toate sunt vizibili ceea ce autorul insusi numeste „cei trei stalpi ai transdisciplinaritatii“: nivelurile de Realitate, logica tertului inclus si complexitatea, care determina metodologia cercetarii transdisciplinare.

Citite impreuna, biografia si opera lui Basarab Nicolescu pot valida, prin ideea de sacrificiu total, resimtit ca un har, conceptul in care nu putini vad singura speranta si, in orice caz, marea turnura a lumii actuale.

Emanuela Ilie — lector universitar la Catedra de Literatura romana „G. Ibraileanu“, Facultatea de Litere a Universitatii „Al.I. Cu­za“, Iasi; doctor in filologie, din 2006, dupa sustinerea tezei Alteritatea in proza interbelica romaneasca.

Redactor la revista Poezia. Colaborator, cu rubrici permanente, la Convorbiri literare, Dacia literara, Revista romana s.a. Peste 200 de articole, studii si recenzii publicate in reviste de cultura. Este membru al Uniunii Scriitorilor din Romania.

De aceeasi autoare: Didactica literaturii. Metode, Pamfilius, Iasi, 2006; Elemente de didactica literaturii romane, editia I, Editura Univ. „Al.I. Cuza“, Iasi, 2007; editia a II…#39;a: Didactica literaturii romane, Polirom, 2008; Hieroglifele poetilor (critica literara), Timpul, Iasi, 2008 — premiul „Malin Tacu“ pentru debut la Salonul Inter­national de Carte Romaneasca, Iasi, 2008, premiul pentru debut al revistei Convorbiri literare, 2009.


Carti similare cu Basarab nicolescu - eseu monografic

Barbaria

Barbaria

de Michel Henry

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!