Disparitia

scrisa de Georges Perec

Disparitia de Georges Perec Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Disparitia 9.9 lei *
Disparitia 9.99 lei *
Disparitia 12.49 lei *
Disparitia 15.24 lei *
Disparitia 26.9 lei *
Disparitia 31.5 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Art
Autor (i): Georges Perec
Traducator (i): Serban Foarta
Numar de pagini: 336 pagini
ISBN: 978-973-124-552-2
Anul aparitiei: 2010
Descriere: O carte-experiment, din care litera “e” lipseste cu desavarsire. Un roman fara precedent, in premiera pentru piata editoriala romaneasca, de la un maestru al provocarilor literare si un expert in traduceri aparent imposibile.

Scris in 1969 de Georges Perec (1936-1982), dupa regulile Oulipo, celebrul „subcomitet” al Colegiului de Patafizica, romanul “Disparitia” este, cat se poate de literal, o carte fara „e”-uri. Din cele peste trei sute de pagini ale cartii lipseste cu desavarsire, exceptand numele autorului, cea mai frecvent folosita litera a limbii franceze, confirmand inca o data apetenta lui Perec pentru alchimii lingvistice si contorsionisme formale. Lipogramatica, de altfel, a fost una dintre artele practicate riguros de autorul vomului “Viata: manual de intrebuintare”, premiat in 1978 cu Médicis; astfel, daca in“Disparitia” litera „e” lipseste, in 1972 publica „Les revenentes”, in care „e”-ul este singura vocala folosita.

“Disparitia”, tradusa in peste zece limbi, de fiecare data respectand conventia literei lipsa, este o carte-hibrid, ca mai toate specimenele literare iesite din laboratorul Perec, artist care, pe langa scris, a testat si cinematografia experimentala. Parodie cu accente noir, intorsaturi de situatie si echilibristica de stil, toate acestea sunt dublate de straturi subtile in care este pusa voalat in discutie insasi formula textului si constrangerile lipogramatice. Tradus in limba romana de Serban Foarta, jucator „de categorie grea” cand vine vorba de experimente imposibile la prima vedere, romanul “Disparitia” este, de la primul la ultimul rand, nu doar o provocare marca Perec, ci si o demonstratie ca la carte despre imblanzirea limbii romane.


Carti similare cu Disparitia

Guignol's band i si ii

Guignol's band i si ii

de Louis Ferdinand Celine

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!