Ghid dada pentru postumani

scrisa de Andrei Codrescu

Ghid dada pentru postumani de Andrei Codrescu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Curtea Veche Publishing
Autor (i): Andrei Codrescu
Numar de pagini: 262 pagini
ISBN: 9789736698675
Anul aparitiei: 2009
Descriere: Acest ghid are menirea de a indruma fiintele postumane cum sa duca o viata dada. Nu este recomandabil, niciodata nu a fost, sa duci o viata dada.

Ghid dada pentru postumani este un manual nepractic pentru un trai practic in aceasta lume postumana in care traim — totul descris prin examinarea unei imaginare partide de sah, jucata in 1916 intre Tristan Tzara, babacul dadaismului, si V.I. Lenin, babacul comunismului. Aceasta partida epica la Café de la Terasse din Zürich — o batalie intre viziunile radicale ale artei si ale revolutiei ideologice — a durat un secol si s-ar putea sa se joace inca, desi comunismul pare sa fi murit, iar dadaismul este mai puternic ca oricand. Poetul si viitorul ucigas in masa se infrunta deasupra tablei de sah, dar niciunul nu-si da seama ca miza jocului este lumea intreaga. Luand partida ca o metafora a celor doi poli ai gandirii, politicii si vietii din secolele XX si XXI, Andrei Codrescu a creat un ghid dada despre dadaism si despre ce ne poate el invata pentru a supravietui prezentului si viitorului nostru ultraconectate. In aceasta carte, dadaistii Duchamp, Ball si von Freitag-Loringhoven si comunistii Trotki, Radek si Zinoviev apar live in compania unor incarnari mai tarzii precum William Burroughs, Allen Ginsberg, Gilles Deleuze si Newt Gingrich.

Cartea este construita, in limba engleza, in ordine alfabetica, pentru a usura cautarea, dar si dintr-o nostalgie pentru ordine. Versiunea romana sparge aceasta ordine, in cea mai buna traditie dada, fidela naturii sale si demonstrand ca nicio ordine nu este imuabila. Termenii dictionarului numara expresii precum „eros (femei)“, „internet(uri)“ si „razboi“. In intregul sau, este scris cu convingerea ferma ca „fiintele postumane care marginesc drumul spre viitor (care se pare ca totusi exista, desi dada este impotriva lui) au nevoie de alinarea oferita de energia primara si bruta oferita de dada si de izvoarele ei inumane“.


Carti similare cu Ghid dada pentru postumani

Ghid dada pentru postumani

Ghid dada pentru...

de Andrei Codrescu

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!