101 cuvinte mostenite, imprumutate si create

scrisa de Marius Sala

101 cuvinte mostenite, imprumutate si create de Marius Sala Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Humanitas
Autor (i): Marius Sala
Numar de pagini: 256 pagini
ISBN: 978-973-50-2786-5
Anul aparitiei: 2010
Descriere: Volumul de fata, 101 cuvinte mostenite, imprumutate si create – care are si rolul de introducere la intreaga colectie –, vorbeste despre viata cuvintelor: despre modul cum apar ele, cum „se nasc“, dar si despre felul in care dispar, cum „mor“. Intre cele doua momente fundamentale se afla „vietuirea“, intamplarile ce intervin in perioada existentei lor in limba.

Se aduc in discutie mai ales cuvinte din limba romana care au ajuns la noi pornind din limbi foarte diferite, adesea dupa calatorii fascinante. Inainte de sectiunea consacrata aparitiei cuvintelor, intr-un capitol intitulat „Certificatul de nastere al cuvintelor“, sunt mentionate criteriile in functie de care se pot stabili originea corecta a cuvintelor, arborele lor genealogic. Partea a doua cuprinde o privire de ansamblu asupra originii si istoriei limbii romane, precum si asupra lexicului ei.

Colectia „Viata cuvintelor“ – conceputa ca itinerar in lumea cuvintelor romanesti, intr-o forma atragatoare si accesibila oricarui cititor – prezinta, in volume variabile ca marime (de aproximativ doua sute cincizeci de pagini), cele mai importante fapte lexicale de natura sa ilustreze ideea formulata in titlul ei. Fiecare volum al colectiei cuprinde povestea a circa o suta de cuvinte dintr-un anumit domeniu. Am ales sa utilizam, in toate viitoarele titluri, numeralul „o suta unu“ pentru simbolica sa (101 cuvinte argotice, 101 nume de monede, 101 nume de boli, 101 termeni de sah, 101 termeni religiosi, 101 termeni din muzica, 101 greseli de limba etc.). „Viata cuvintelor“ beneficiaza de contributiile a numerosi lingvisti de mare valoare, din tara si din strainatate.


Carti similare cu 101 cuvinte mostenite, imprumutate si create

Dictionar tehnic maghiar-roman

Dictionar tehnic...

de Szilagyi Jozsef, Miklos Csaba

mai mult
Gandirea magico-religioasa la romani - dictionar

Gandirea...

de Ion Talos

mai mult
Dictionar german-roman. limbaj juridic si politienesc. editia i

Dictionar...

de Iuliana Jidovu

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!