Zenobia

scrisa de Gellu Naum

Zenobia de Gellu Naum Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Humanitas
Autor (i): Gellu Naum
Numar de pagini: 216 pagini
ISBN: 973-50-0324-4
Anul aparitiei: 2003
Descriere: Nimic nu e mai real decat plasmuirile subconstientului. Gellu Naum, cel din aceasta carte, a existat intocmai impreuna cu Zenobia lui, ca sa redescopere sensul vietii in iubire, pe cel al iubirii in vis si pe cel al visului, din nou, in viata. Gellu Naum, cel din carte, si Zenobia lui vor fi prin preajma atata timp cat visul cititorului va urmari firul dragostei lor.

Gellu culege flori din Parcul Icoanei si ar vrea sa fie noapte, ca sa le aleaga la lumina mainii, Zenobia are cate un cuvant nou, numai al ei, pentru fiecare obiect, Dragos sta cand treaz, cand adormit, ca o adevarata constiinta ce este, Maria ispiteste, fata uriasa plange, mlastinile te iau prizonier, orasul te rataceste, intre toate acestea exista rime tainice, in coaja frazelor, pretutindeni, sta ascuns versul, pagina de proza se metamorfozeaza in poem. Iar in poem, ici-colo, umorul negru al realitatii, insolitul si imaginatia ei, „comentariul“ ei, sub forma unor banale taieturi de ziar.

Cartea trebuie derulata cu incetinitorul, mangaiata cu privirea, reluata. Cititorul care ramane in afara copertii este exclus din joc: Zenobia este pentru cei dispusi sa intre in pagina si sa se amestece printre personaje. Istoria nespus de frumoasa a Zenobiei are coerenta speciala a visului pe care doar in vis o poti descifra deplin.

Ioana Parvulescu


Carti similare cu Zenobia

Dimineți în Jenin

Dimineți în Jenin

de Susan Abulhawa

mai mult
Ramasitele zilei

Ramasitele zilei

de Kazuo Ishiguro

mai mult



Recenzii

YigruZeltil YigruZeltil pe 2010-09-29 14:16:02 Rating:

Dintre scrierile lui Gellu Naum, "Zenobia" îmi pare a avea, cumva, cel mai acut tragism, cea mai acută conştiinţă a "Marelui Derizoriu" (aşa cum numeşte "pohetul" realitatea cotidiană, mereu impregnată la el cu întâmplări stranii), dar în peisajul prozei se distinge net. Chiar dacă faţă de un, să zicem, Rebreanu, romanul experimental al lui Gellu Naum poate...

Citeste mai mult

Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!




Membrii care au citit cartea

YigruZeltil
Recenzii: 6
Carti citite: 65

ale_xandra290
Recenzii: 3
Carti citite: 85

Ioana 30
Recenzii: 0
Carti citite: 3