Copilul-umbra

scrisa de P.F. Thomese

Copilul-umbra de P.F. Thomese Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Copilul-umbra 3.99 lei *
Copilul-umbra 5 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Humanitas
Autor (i): P.F. Thomese
Traducator (i): Andrei Anastasescu
Numar de pagini: 120 pagini
ISBN: 978-973-50-2020-0
Anul aparitiei: 2008
Descriere: Publicat in 2003, dupa moartea fiicei autorului, inclasabilul Schaduwkind (Copilul-umbra) - meditatie, poem in proza, eseu - s-a bucurat de un succes extraordinar in Olanda (70 000 de exemplare vandute), fiind tradus ulterior in peste cincisprezece tari. In 2007, Copilul-umbra a fost nominalizat pentru prestigiosul IMPAC Dublin Literary Award.

"Cuvant lipsa: Unei femei care-si ingroapa sotul i se spune vaduva, unui barbat ramas fara sotie, vaduv. Un copil fara parinti e orfan. Dar cum se numesc tatal si mama unui copil care a murit?"

Desi porneste de la un eveniment real - autorului ii moare fiica la doar cateva saptamani de la nastere -, Copilul-umbra (2003) nu e un text propriu-zis autobiografic: nu aflam mai nimic despre circumstantele mortii, despre spital, boala, incercarile medicilor de a o salva pe Isa. In mod curios, realitatea dura a acestei morti e trecuta sub tacere, iar paginile pe care le citim par sa vorbeasca despre altceva, tatonand un limbaj nou sau resuscitand o limba moarta. Atunci cand survine, textul "rupe" tacerea, intrerupe legatura organica - ilizibila - a tatalui cu micuta lui moarta. Intr-un fel, copilul-umbra e un copil "fara insusiri", o forma ce nu se poate fixa, un personaj pur, aflat in continua transformare: e "copilul batran" descris de Titus Livius, pruncul bolnav pe care parintii il duc de la Betleem in Egipt, copilul mort abandonat de Frederic Moreau in Educatia sentimentala, fiica lui Iair pe care a inviat-o Isus din morti, iubita din Cantarea Cantarilor... Departe de orice indiscretie si orice forma de intimism, P.F. Thomese cauta cuvintele si lucrurile care raman dupa disparitia fizica a fiintei dragi. Desi probeaza toate registrele tanguirii - de la disperare, trecand prin spaima si mizantropie, pana la apatia din final -, Copilul-umbra depaseste starea de doliu (pe care Thomese o numea, intr-un interviu, "egocentrica"), descriind mai degraba stari poetice posibile si variabile in "spatiul literar".

"Un document literar zguduitor si grandios. Copilul-umbra contrazice regula dupa care insuportabilul ar fi un subiect prea incomod pentru literatura moderna." (Die Zeit)

"Frumos si auster... O comoara!" (Publishers Weekly)

"Cu ce pret teribil a luat nastere aceasta splendida carte! E singurul gand care te impiedica sa scrii despre ea cu si mai mult entuziasm." (Vrij Nederland)


Carti similare cu Copilul-umbra

Calatoria unei femei care nu se mai temea de imbatranire

Calatoria unei femei...

de Gabriel Osmonde

mai mult
Fotograful Curtii Regale

Fotograful Curtii Regale

de Simona Antonescu

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!