Garda alba. roman teatral (insemnarile unui raposat)

scrisa de Mihail Bulgakov

Garda alba. roman teatral (insemnarile unui raposat) de Mihail Bulgakov Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Garda alba. roman teatral (insemnarile unui raposat) 42 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Polirom
Autor (i): Mihail Bulgakov
Traducator (i): Alexandru Calais
Numar de pagini: 648 pagini
ISBN: 978-973-46-1200-0
Anul aparitiei: 2009
Descriere: Fresca a razboiului civil din Rusia in 1918, Garda alba urmareste destinul familiei Turbin care, asemenea altor sustinatori ai tarului, este condamnata la disparitie. „De la inaltimile de unde i se deschide intreaga «panorama» a vietii omenesti, Mihail Bulgakov ne priveste cu un suras cam rece si destul de trist. Neindoielnic, dintr-o asemenea perspectiva rosul si albul nici nu se mai disting; ceea ce conteaza este tragedia atator vieti omenesti distruse” (Gheorghi Adamovici).

Punctul de plecare si nucleul „povestii” din Roman teatral il constituie tot romanul Garda alba, intitulat initial Crucea de la miezul noptii. In intentia scriitorului, aceasta trebuia sa fie prima parte a unei trilogii pe tema razboiului civil, ale carui orori le traise ca martor si participant si care-l pusese in fata unor optiuni majore. „In cele doua romane cuprinse in volumul de fata, Garda alba si Roman teatral, materialul brut al realitatii este prelucrat diferit, cum diferita este si distantarea vocii auctoriale de amanuntul biografic. Rezultatul? Doua texte scrise in registre stilistice complet diferite. Daca in Garda alba experienta dura a razboiului civil este transpusa artistic, conform legitatilor romanului istoric (in cazul acesta Bulgakov impletind maniera traditionala à la Tolstoi cu experimentele literaturii din anii ’20), in Roman teatral experienta, nu mai putin dura, a scrierii primului sau roman, a destinului dramatizarii lui si, implicit, a celor zece ani petrecuti in ambianta faimosului Teatru Academic de Arta din Moscova (MHAT) se transforma intr-o satira plina de umor, dar si de amaraciune.” (Ana-Maria Brezuleanu)

„Impregnat de pasiunea pentru vechiul oras si pentru oamenii sai, Garda alba isi captiveaza cititorul prin intensitatea ei devastatoare. Datorita dimensiunii lor universale, personajele lui Bulgakov sunt astazi, dupa mai bine de o jumatate de secol, mai vii ca oricand.” (The New York Times Book Review)

„Istoria operelor lui Bulgakov este istoria luptei lui Stalin pentru puterea politica absoluta.” (Ilona Kiss)

„Ma intereseaza in cel mai inalt grad felul de viata al intelighentiei rusesti, o iubesc si socot ca, chiar si slaba, este o categorie importanta a tarii. Destinele ei imi sunt apropiate, trairile ei imi sunt dragi.” (Mihail Bulgakov)


Carti similare cu Garda alba. roman teatral (insemnarile unui raposat)

Porecla

Porecla

de Jhumpa Lahiri

mai mult
Lumini pe zapada

Lumini pe zapada

de Anita Shreve

mai mult
Miezul noptii in gradina binelui si a raului

Miezul noptii in...

de John Berendt

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!