Poezia romaneasca. antologie de texte comentate si aprecieri critice

scrisa de Cezar Boghici

Poezia romaneasca. antologie de  texte comentate si aprecieri critice de Cezar Boghici Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Paralela 45
Autor (i): Cezar Boghici
ISBN: 973-697-700-5
Anul aparitiei: 2008
Descriere: Prezenta lucrare constituie o ampla antologie de texte comentate din poezia romaneasca, de la inceputurile ei si pana in prezent. Gandita ca un indrumar pentru cei ce studiaza literatura in liceu – clasele IX-XII – si au de sustinut examenul de bacalaureat si, eventual, de admitere intr-o facultate cu specific filologic, cartea a fost elaborata intr-o maniera superior didactica, imbinand mijloacele analizei aplicate pe text cu acelea ale eseului critic. Criteriile de antologare au fost cele recomandate de programa scolara (accesibilitate, atractivitate, valoare, varietatea autorilor si textelor), dar s-au avut in vedere si propunerile manualelor existente in uz. Astfel, din dorinta de a fi un instrument de lucru util tuturor elevilor, antologia cuprinde, cu foarte putine si neinsemnate exceptii, toate textele poetice incluse in manualele alternative.

Criteriul de organizare a materialului e cel cronologic-istoric, ordinea textelor respectand apartenenta la o anumita perioada sau epoca literara. Din perspectiva diacronica, textul liric este privit in contextul epocii sale, in relatie cu ideologia sau curentul literar la care a aderat autorul lui si in ansamblul creatiei respective.

O sectiune aparte este rezervata aprecierilor critice. Ne-am orientat spre texte cat mai clare, cat mai concise, mai sugestive si mai usor de patruns, apartinand unor prestigiosi istorici si exegeti ai fenomenului literar. Ele sunt oferite doar ca repere de valorizare si receptare a operei, punand la dispozitia elevilor modele de analiza, sugestii de lectura, fara a exclude insa judecata proprie, originalitatea.
COORDONATORII


Carti similare cu Poezia romaneasca. antologie de texte comentate si aprecieri critice

Surisul hiroshimei si alte versuri

Surisul hiroshimei si...

de Eugen Jebeleanu

mai mult
Geometria hazardului

Geometria hazardului

de George Virgil Stoenescu

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!