Cartile profetice iluminate. milton

scrisa de William Blake

Cartile profetice iluminate. milton de William Blake Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Cartile profetice iluminate. milton 25 lei *
Cartile profetice iluminate. milton 36.1 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Institutul European
Autor (i): William Blake
ISBN: 978-973-611-443-4
Anul aparitiei: 2007
Descriere: Poemul Milton reprezinta cheia fundamentala pentru descifrarea operei lui Blake in ansamblu. Milton este un poem epic, scris si ilustrat intre 1804 si 1810. Eroul sau, John Milton, se intoarce din paradis - pretext pentru Blake sa exploreze relatiile dintre scriitorii in viata si predecesorii lor. Cita vreme zaboveste pe pamint, Milton este adus laolalta cu aspectul sau feminin, Ololon. Poemul descrie evolutia inspre uniunea apocaliptica dintre vii si morti, realitatea interioara si cea exterioara, barbat si femeie. Prefata la Milton include poemul "And did those feet in ancient time" transformat in versuri ale imnului Jerusalem. Cartea I incepe cu invocarea muzelor, construita dupa modele clasice de felul celor folosite de Homer si de John Milton in Paradisul pierdut.
Blake a creat o geniala cosmologie dominata de viziunea integratoare a ceea ce este numit "sincro-istoria" (trecut - prezent - viitor in simultaneitatea perspectivei eternului). Blake ne invita la o viziune in trei subdiviziuni temporale (trecut - prezent - viitor ca vectori ai perceptiei integrale).

Cosmosul blakean este astfel un rezervor arhetipal de forme-modele, acesta fiind identic cu persoana lui Los-Urthona (Fiul-Logosul: Los ca Timp al monadei Materie-Spirit, i.e. al monadei care contine, pe linga Spirit, si sfera creata dupa caderea celor patru Zoa: materia; si Urthona ca Timp-Spirit). Coleridge afirma in acest context ca Shakespeare (ca romantic avant la lettre, impreuna cu Dante) ne da "istoria spiritelor": el contempla "Ideile, singurele in care sint cuprinse conditii si consecinte ad infinitum."155 Noua mitologie a romanticilor si cosmologia lui Blake in mod special sint astfel o incercare de a cunoaste absolut universul vizibil si cel presupus, cosmomiturile fiind o sursa fundamentala pentru explorarea trecutului foarte indepartat al omenirii (geneza cosmica), dar si pentru prospectarea viitorului (profetiile privind viitorul infinit). Blake a imbratisat aceste doua dimensiuni universale (trecutul si viitorul) creind o geniala cosmologie dominata de viziunea integratoare a ceea ce am numit "sincro-istoria" (trecut-prezent-viitor in simultaneitatea perspectivei eternului).


Carti similare cu Cartile profetice iluminate. milton

Libertatea de a trage cu prastia

Libertatea de a trage...

de Virgil Vasilescu

mai mult
Spectacol in aer liber. o alta monografie a dragostei

Spectacol in aer...

de Nina Cassian

mai mult



Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
















Taguri


Poll

Votati cartea lunii!