Unde sunt? > Acasa > Carti > Poezii > Oglinzi de pamant

Oglinzi de pamant

scrisa de Ion Vasile Serban

Oglinzi de pamant de Ion Vasile Serban Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Oglinzi de pamant 18.2 lei *
Oglinzi de pamant 26 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Curtea Veche Publishing
Autor (i): Ion Vasile Serban
ISBN: 9789736698583
Anul aparitiei: 2009
Descriere: „Ion Vasile Şerban a fost, timp de patruzeci de ani, unul dintre cei mai respectati profesori din Universitatea Bucuresti. Numele lui s-a legat, pana in 1998, de catedra de teoria literaturii, disciplina din care a facut o pasiune constanta, pe care a stiut sa o insufle si studentilor sai. Temeinic si foarte exigent cu sine, de o mare generozitate si sensibilitate, profesorul Şerban a pus pe primul plan activitatea didactica, preocupat mereu de responsabilitatea uriasa ce-i revenea in formarea si stimularea gandirii libere. Dincolo de rigoarea conceptuala, exista si o alta latura a personalitatii sale, mai putin evidenta, care transpare in versurile scrise de-a lungul intregii sale vieti. Cititor avid de poezie, Ion Vasile Şerban si-a turnat in versuri sensibilitatea exacerbata. Poemele sale – in care se aud frecvent ecouri ale poeziei lui Tudor Arghezi si Lucian Blaga, ale lui Ion Pillat si Bacovia – dezvaluie profilul unui sentimental incurabil, reflexiv si afectiv, preocupat de preaplinul lumilor launtrice. Poezia a fost pentru teoreticianul sobru si riguros un violon d'Ingres, un contrapunct existential ce transcrie o experienta individuala, indatorata traditiei moderniste interbelice. Publicarea acestui volum vrea  sa intregeasca portretul unui autor care ar fi meritat, cu siguranta, mai multa atentie in timpul vietii.“

 

Carmen Musat

  

ION VASILE ŞERBAN s-a nascut pe 8 august 1942 la Dumbraveni (Sibiu), intr-o familie de invatatori. Absolvent al Facultatii de Limba si Literatura Romana a Universitatii Bucuresti (1965). Doctorat in filologie, la aceeasi universitate, cu teza „Critica sociologica, o forma in tipologia criticii literare“ (1980). A fost pe rand preparator, asistent, lector, conferentiar si profesor la Facultatea de Litere, Universitatea Bucuresti. A predat, intre 1991 si 1996, cursuri de limba si literatura romana la Facultatea de Litere si Filozofie a Universitatii din Pisa (Italia). Dupa 1990, a fost prodecan al Facultatii de Litere (1990–1991), director de studii al Departamentului de Studii Culturale Europene (in prezent, Relatii Internationale si Studii Europene), unde a predat cursuri de teoria literaturii, sociologia culturii si studii culturale. intre 1997 si 1999 a publicat saptamanal analize social-politice in ziarul Curentul, in pagina „Curentul de opinie“. A murit pe 29 septembrie 2005.

 

Volume publicate: Literatura si societate, Editura Eminescu, 1982; Critica sociologica, Editura Univers, 1983; Seminarii de teorie literara. Poezie, roman, critica, Editura Paralela 45, 2001.

A prefatat volume de Victor Hugo, Lev Tolstoi, I.S. Turgheniev, Mihail Bulgakov, Vladimir Maiakovski,  Alexandr Soljenitin, Bulat Okudjava, Valentin Rasputin, dar si volume de George Cosbuc, Octavian Goga si Tudor Vianu.


Carti similare cu Oglinzi de pamant

Umbra lui micrea . la cozia

Umbra lui micrea . la...

de Grigore Alexandrescu

mai mult
Cheite pentru vise

Cheite pentru vise

de Suceveanu Arcadie

mai mult
Glasul de sub piatra

Glasul de sub piatra

de Miodrag Pavlovici

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!