Unde sunt? > Acasa > Carti > Poezii > O legatura de chei

O legatura de chei

scrisa de Adrian Bodnaru

O legatura de chei de Adrian Bodnaru Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
O legatura de chei 8.69 lei *
O legatura de chei 16.1 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Cartea Romaneasca
Autor (i): Adrian Bodnaru
ISBN: 978-973-23-1946-8
Anul aparitiei: 2010
Descriere: „Putini poeti au, ca Adrian Bodnaru, un stil numai al lor, un idiolect. Facind abstractie de vocabular (care nu spune mare lucru despre structura unei poezii), sintaxa lui e una dislocata, abrupta, rupta, intrerupta... Retoric vorbind, figurile-i de predilectie sunt tmeza si hiperbatul – adica „taietura“ si „trecere dincolo, iesire (din cadru), depasire”.
Ceea ce presupune un, daca vreti, „sadism” fata de sintaxa unanima si de obstescul material verbal. In care el, poetul, taia ca-n carne vie. Verbul din urma e la imperfect pentru ca, azi, Adrian Bodnaru, fara sa fie mai blajin, mai molcom, mai netaios, mai putin... tmezo-hiperbatic in ceea ce priveste scriitura, va fi trecut din geometrismul cutarui stil cvasicubist, constind in angularitati, in colturi, muchii, unghiuri (ba chiar unghii!), intr-o Kugelgeometrie mai blinda, in care prevaleaza sfera, ovalul, curba si voluta, sinuozitatile sau tandrele meandre. Chiar exercitiul voluntar (si atitudinea voluntarista) din care decurgea pecetea-i stilistica atit de proprie, s-a(u) atenuat, cu timpul, in favoarea unei benefice mansuetudini, a unei impacari cu lumea (ca si cu soarta-i ca atare), a unei resemnari firesti, ce e un fel de oboseala a simturilor si a carnii. Adrian Bodnaru pare-a scrie „la spartul nuntii, in camara“, la ceasul zorilor mahmuri, in cenusiu si abandon. Universu-i este unul familiar, anodin, prozaic, fara „glorie“ – dar, ca in poezia lui Bacovia, generator al unei atmosfere stranii si inlantuitoare, aproape magice, de neuitat.” (Serban Foarta)
Sintaxa contorsionata, rasucirea violenta a lexicului, privirea piezisa spre amanuntul vietii, spre fragmentele greu accesibile ale (in)vizibilului tradeaza, la Adrian Bodnaru, o problematica raportare la ceea ce, pretios, se numeste ontologic. O vesnica fuga spre margine, o patinare vicioasa pe buza prapastiei asigura combustia interna a poemului. Delicat ca o stampa japoneza, sensul poetic e si inamicul propriei forme: virulent, socant, agresiv cu program. (Mircea Mihaies)
 
Din distanta (nu din fractura!) dintre cuvinte se nasc in poezia lui Bodnaru o tensiune si un arc electric, ca acelea dintre polii unei baterii Volta. Un arc electric se creeaza din relatia dintre discurs si ontologic, ceea ce face ca poezia lui Adrian Bodnaru sa se constituie intr-un corp extrem de frumos si de elegant, cu larga autonomie fata de ordinea sintactica a lumii. (Ion Muresan)


Carti similare cu O legatura de chei

Pazitoarea

Pazitoarea

de Ana Dragu

mai mult
Poezii

Poezii

de Alexandru Macedonski

mai mult
Cartita de mansarda

Cartita de mansarda

de Teodora Coman

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comentarii

YigruZeltil pe 27.09.2010 15:59:28

Horia Gârbea a afirmat pripit că Adrian Bodnaru este un epigon foarţian. Nici vorbă. Bodnaru este totuşi circumscris ambianţei citadine care a împânziat peisajul liric
românesc după anii '80, ambianţă absentă aproape cu desăvârşire la Foarţă. De asemenea, lirica lui Bodnaru este mai puţin "sărbătorească" şi
"inocentă" şi sintaxa e dislocată altfel ca la Foarţă, într-un mod mai, să zicem, agresiv.
Acestea fiind zise, "O legătură de chei" este o plachetă decentă, cu câteva poeme remarcabile, dar mi-ar fi plăcut să citesc integral volumele anterioare, scoase
toate la edituri din TimiÅŸoara ÅŸi foarte greu de procurat.


Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

YigruZeltil
Recenzii: 6
Carti citite: 65