Opiul intelectualilor - editia a ii-a

scrisa de Raymond Aron

Opiul intelectualilor - editia a ii-a de Raymond Aron Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Curtea Veche Publishing
Autor (i): Raymond Aron
ISBN: 978-973-669-511-7
Anul aparitiei: 2008
Descriere: „Ideile sunt pentru obiecte ceea ce sunt constelatiile pentru stele.“
Walter BENJAMIN


Denuntand, in anii 1950–1960, conformismul marxizant al intelighentiei franceze, Raymond Aron este vazut, in contextul disputei intelectuale a epocii respective, drept principalul oponent al lui Jean-Paul Sartre, perceput ca un campion al intelectualilor angajati de partea stangii. |n cartea sa Opiul intelectualilor, publicata la numai doi ani dupa moartea lui Stalin, in 1955, Aron condamna adeziunea colegilor sai intelectuali la o filozofie totalitara. Alcatuind o istorie a miturilor politice franceze, o critica din perspectiva filozofica a marxismului si o sociologie a intelectualilor, argumentatia sa convingatoare subliniaza deriva „intelectualilor aflati in cautarea unei religii“, care au tradat ceea ce ar fi trebui sa constituie ratiunea lor de a fi — cautarea adevarului. Opiul intelectualilor este o carte esentiala: ea demonstreaza ca inteligenta si cultura nu impiedica fanatismul si propune o analiza surprinzator de actuala a contradictiilor stangii franceze.

Raymond Aron (1905–1983) a fost filozof, sociolog, politolog si jurnalist. Odata cu ascensiunea totalitarismelor, a devenit un promotor neobosit al liberalismului: „[Din mediul meu,] eram cel mai hotarat in materie de anticomunism, de liberalism. Dar abia dupa 1945 m-am eliberat cu totul si definitiv de prejudecatile stangii“ — scria el in Memoriile publicate in 1983. Timp de treizeci de ani (1947–1977), a fost editorialist la cotidianul Le Figaro, apoi, din 1977 pana in 1983, a condus revista L’Express. Intre 1970 si 1983, a fost profesor de sociologia culturii moderne la Collège de France.


Carti similare cu Opiul intelectualilor - editia a ii-a
Scrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!