Nationalismele europene

scrisa de Paul Sabourin

Nationalismele europene de Paul Sabourin Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Nationalismele europene 9.6 lei *
Nationalismele europene 11.4 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Institutul European
Autor (i): Paul Sabourin
Traducator (i): Anca Alexandrescu
ISBN: 973-586-137-2
Anul aparitiei: 1999
Descriere: Format 1/16 (54x84)
Lucrarea Nationalismele europene atesta efortul apreciabil al autorului de a cuprinde, in putine pagini, coordonatele majore ale nationalismului, determinarea trasaturilor sale externe si incercarea de a descifra insasi retorica fenomenului studiat. Se incearca raspunsuri concrete la intrebari precum: Pentru ca, vom vedea, nationalismele europene nu se supun unei logici codificate sub forma de legi (care, in fapt, nu reprezinta decit imprimarea tiparului nostru de gindire asupra unei realitati mobile si fara contururi!).Cercetarea se extinde apoi asupra nationalismelor Europei de vest (al caror exponent este nationalismul francez, laic si anticlerical) si a nationalismelor, marcate de traditie si idei mesianice , ale .Privita prin prisma nationalismelor sale, Europa isi pierde organicitatea si consistenta, pentru ca ne gasim in imposibilitatea aparenta de a preciza un numitor spiritual comun al acestor stari eterogene.

Si totusi, sa nu ne pierdem speranta! Caci, ne asigura Paul Sabourin in finalul lucrarii: pentru ca, regrupind natiunile europene intr-un ansamblu regional, le ofera atit posibilitatea de a rivaliza cu alte mari natiuni, cit si mijlocul de a-si exercita impreuna puterea. Confruntata cu in cealalta Europa, desteptare care a adus cu sine un intreg cortegiu de orori pe care le-am crezut uitate in adincurile istoriei, Europa comunitara reprezinta astazi un model de democratie si unitate pentru Est.Traind intr-o Europa al carei grad de permeabilitate este suficient de ridicat pentru a asimila creator noi idei cu valoare de sistem, concetatenii nostri europeni si-au asumat credo-ul ardent al unei Europe unite, al carei tel pare a fi avintul, deasupra tuturor Nationalismelor Europene, al unui Nationalism European.

Nu s-a reflectat niciodata atit de mult asupra nationalismului, mai ales dupa 1989, cind evenimentul formidabil al imploziei sistemului comunist continua sa aiba urmari ale caror efecte nu se pot inca prevedea. Nationalismul s-a dovedit a fi o sursa de conflicte de nebanuit. Lucrarea de fata incearca sa defineasca "nationalismele europene" si sa ofere repere in cercetarea lipsita de prejudecati a problemelor nationale din spatiul Europei.

- Trunchiul comun al nationalismelor europene
- Transformarile nationalismului in Europa
- Organizatiile internationale fata de remanentele nationaliste


Carti similare cu Nationalismele europene

Curs de stiinta politica

Curs de stiinta politica

de Gianfranco Pasquino

mai mult
Relatii internationale/transnationale

Relatii...

de Vasile Puscas

mai mult
Avutia in miscare

Avutia in miscare

de Alvin Toffler

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!