Album. hortensia masichievici-misu

scrisa de Hortensia Masichievici-misu

Album. hortensia masichievici-misu de Hortensia Masichievici-misu Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Album. hortensia masichievici-misu 97 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Autor (i): Hortensia Masichievici-misu
ISBN: 109737729307
Anul aparitiei: 2008
Descriere: O personalitate puternica, uneori colorata de candori copilaresti, apare la rascruce de lumi si infrunta vremuri vitrege. Muncind cu o exemplara tenacitate, sustinuta exclusiv de propria sa pasiune, reuseste sa-si urmeze neabatut, decenii de-a randul, drumul implinirii artistice si spirituale.
Apare la rascruce de lumi: in cea mai nordica provincie a Romaniei de atunci, in Bucovina cea multietnica, intr-o familie de intelectuali romani de seama, cu pregnante inclinatii artistice, inrudita si cu germani stramutati in Europa de Est inca din evul mediu, dar si cu ruteni deveniti preoti greco-catolici sau scriitori ucraineni. Isi face educatia la Cernauti, oras care adapostise, pana in 1918, „cea mai estica universitate germana“ si in care se mai simtea inca influenta benefica a culturii vieneze, mai ales a celei „stil 1900“. Din aceasta „Mica Viena“, cum mai era numit Cernautiul, se refugiaza, in 1940, din fata invaziei sovietice, in „Micul Paris“, in Bucurestiul interbelic aflat in ultimii sai ani de stralucire, in Bucurestiul unde balcanismele se acoperisera relativ de curand cu un strat de influente europene, indeosebi franceze. Lucreaza fresce in biserici ortodoxe, sub indrumarea unui mare maestru in pictura bizantina, dar isi face debutul prezentand patru xilogravuri la o expozitie a tarilor socialiste, la Moscova.
Infrunta vremuri vitrege: educatia artistica si-o desavarseste in anii de privatiuni ai refugiului si razboiului, iar cariera artistica si-o incepe eludand cu obstinatie si dibacie apasarea inexorabila a ideologiei comuniste din anii ‘50. Atmosfera fiecarui deceniu al sfarsitului de veac XX isi lasa amprenta pe opera sa, dar fara sa reuseasca s-o devieze de la logica intrinseca a propriei sale evolutii: preocupata initial de spectacolul lumii si oamenilor, ajunge sa-si traverseze cu truda propriile profunzimi, spre a iesi apoi la lumina senina a implinirii.
Incearca diferite moduri de stilizare a realului, de la cele geometrice pana la cele folclorice, se foloseste cu abilitate de simboluri consacrate sau sui generis, construieste nemaivazute broderii expresive, ajunge pana la abstract.
Abordeaza cu indrazneala cele mai laborioase tehnici ale gravurii, prelucreaza metalul cu acul sau cu acizii, cu o aplicatie de alchimist, creand structuri spectaculoase pentru fiecare detaliu. Iar la ani tarzii, de indata ce are posibilitatea, foloseste tehnica ultramoderna a artei digitale, intr-un mod cu totul original.
Creeaza astfel o opera de o perfecta sinceritate si autenticitate – lipsita de orice fel de teribilisme – si totodata de o surprinzatoare varietate. {tie sa gaseasca monumentalul in cotidian, trece usor de la registrul terifiantului la cel al ironicului, poate reda in egala masura filozoficul sau anecdoticul, forta implacabila a istoriei sau farmecul gingas al obiectelor si fiintelor minuscule din imediata noastra vecinatate. {i toate acestea cu o desavarsita gratie.
Iata un destin cultural unic in felul sau. Redat in aceasta carte printr-o serie de lucrari ce au fost expuse la retrospectiva Hortensiei Masichievici-Misu din 2002 si prin texte scrise de artista, texte de o simplitate voita, contrapusa complexitatii imaginilor.


Carti similare cu Album. hortensia masichievici-misu

Retorica limbajului scenic - magul captiv

Retorica limbajului...

de Eusebiu Stefanescu

mai mult
Brancusi (album, format a4)

Brancusi (album,...

de Ionel Jianu

mai mult
La peinture sans couleur ou l'effet de la dyscromatopsie

La peinture sans...

de Lucian - Calin Florea

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!