Taitei chinezesti

scrisa de Ma Jian

Taitei chinezesti de Ma Jian Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Taitei chinezesti 14 lei *
Taitei chinezesti 20 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: Curtea Veche Publishing
Autor (i): Ma Jian
Numar de pagini: 232 pagini
ISBN: 9789736697593
Anul aparitiei: 2009
Descriere: Romanul lui Ma Jian, Taitei chinezesti (aparut in 1990 si tradus apoi in numeroase tari), descrie o lume bolnava, absurda, in care se nasc cele mai cinice povesti si meserii: donatorul profesionist de sange, scriitorul sarac care trebuie sa gaseasca un nou erou al revolutiei, asemeni lui Li Feng, si sa scrie despre el daca vrea sa intre in Marele dictionar de scriitori chinezi, femeia indragostita de un pictor, care se sinucide live, lasandu-se devorata de un tigru in vazul tuturor, proprietarul crematoriului, care alege cate o piesa muzicala in functie de meseria fiecarui decedat.

China comunista e o bucatarie in care se amesteca ingredientele unor istorii crude, anecdotice, suprarealiste. Lucrurile se precipita, destinele se decupeaza si prind apoi viata ca sa ne povesteasca despre o lume indepartata, monstruoasa, dar dureros de actuala si de empatica. in fiecare pagina a cartii cineva incearca disperat sa scape, sa fie liber sa iubeasca, sa aleaga.

 

Ma Jian, nascut la Quingdao, in 1953, este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii chineze actuale. Mostenirea simbolica pe care i-o lasa bunicul lui, victima a Revolutiei Cultu­rale, il face sa cunoasca direct „binecuvantarea“ regi­mului comunist. Diversele profesii pe care le practica, in special cele de fotograf si apoi foto­jurnalist, ii permit sa calatoreasca pe teritoriul Chinei, ulterior vizi­tand Tibetul intr-o incursiune personala de trei ani. Povestile pe care le culege, vizand aspecte cel putin insolite ale culturii tibetane aflate sub ocupatia chineza, se regasesc in primele doua volume, Red Dust — o carte de calatorii — si Scoate limba! (Curtea Veche Publishing, 2008). in 1987, Scoate limba! e interzisa de regimul comunist, iar Ma Jian se muta in Hong Kong. Dupa cativa ani se stabileste in Europa impreuna cu Flora Drew, cea care ii va deveni sotie si care ii va talmaci cartile in limba engleza. in prezent traieste la Londra. Ultimul sau roman, Beijing Coma (2008), ascunde sub povestea comei unuia dintre participantii la evenimen­tele din Piata Tiananmen, din 1989, metafora poporului chinez — isi poate aminti trecutul, dar e incapabil sa actioneze.

De acelasi autor: Red Dust, Beijing Coma.


Carti similare cu Taitei chinezesti

Lumea seara, lumea dimineata. accidentul

Lumea seara, lumea...

de Atanas Nakovski

mai mult
Plicul negru

Plicul negru

de Norman Manea

mai mult
Gradinile finzi-contini

Gradinile finzi-contini

de Giorgio Bassani

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!
Membrii care au citit cartea

anna
Recenzii: 0
Carti citite: 126