Modernismul literar romanesc in date (1880-2000) si texte (1880-1949), 2 volume, antologie

scrisa de Gabriela Omat

Modernismul literar romanesc in date (1880-2000) si texte (1880-1949), 2 volume, antologie de Gabriela Omat Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
Editura: Institutul Cultural Roman
Autor (i): Gabriela Omat
Numar de pagini: 1100 pagini
ISBN: 9789735775711
Anul aparitiei: 2009
Descriere: „Teoretizat si relansat de catre E.Lovinescu intr-o celebra suita de carti, cele mai controversate si mai definitorii pentru interbelicul romanesc, modernismul devine, si ramane in tot restul secolului, la noi, un reper tipologic si chiar un criteriu subinteles de valorizare, prin delimitare sau contestare. Ceea ce nu inseamna ca statutul lui de curent literar e mai lesne de argumentat, date fiind sincopele de evolutie, seriile de contradictii, din care am semnalat doar cateva, si mai ales lipsa unei istorii solide a ideilor literare si a spiritului public, cu focalizare (si) asupra modernismului.Fiindca, din toate pricinile aratate, situarea in zona studiului de etapa e, la ceasul prezent, inevitabila, am regandit antologia modernismului romanesc ca pe o deschidere de dosar, care sa puna in atentia interpretilor asteptati multimea de provocari ale subiectului, pornind de la petele albe de pe harta cunoasterii lui. Daca semantic fluida a notiunii n-a fost inscrisa in parametrii, fie si lacsi, ai unei cronologii, daca etapele articularilor ei teoretice si programatice n-au fost corroborate si confruntate, daca expansiunea, regresiile, discreditarile, fermentatia fructuoasa ori contraproductiva a ideii de modernism sunt vag sau deloc asamblate intr-o sinopsa din care sa transpara conturul unui concept conectat la realitati, un montaj mozaicat de texte si date istorico-literare pe aceste probleme poate fi ad interim util.” Gabriela Omat
CuprinsI. Modernismul literar romanesc in date 1880-2000 (fisier analitic)II. Modernismul in constiinta literara 1880-1949- trasee semantice, retele de imagini si idei- discursul promotor si militant (texte de Al. Macedonski, Mircea Demetriade, Tudor Arghezi, Ion Minulescu, D. Caracostea, F. Aderca, N. Davidescu, Ion Vinea, Sasa Pana, Eugen Lovinescu, Ion Calugaru, Serban Cioculescu etc)-critica modernismului, pozitii ambivalente, disocieri, intermitente politice (texte de Lucian Blaga, Camil Petrescu, Ion Barbu, Perpessicius, G. Calinescu, Mircea Eliade, Petru Comarnescu, Eugen Ionescu, Adrian Marino etc), adversari doctrinari (Nicolae Iorga, Ilarie Chendi, Aurel C. Popovici, Ion Trivale, Duiliu Zamfirescu, Mihai Ralea, Mircea Vulcanescu, Ov.S. Crohmalniceanu etc).Cuvant introductiv, selectia, ingrijirea textelor si cronologie de Gabriela Omat.


Carti similare cu Modernismul literar romanesc in date (1880-2000) si texte (1880-1949), 2 volume, antologie

Culoarea in arta

Culoarea in arta

de Liviu Lazarescu

mai mult
Regasire. diaspora muzicala romaneasca (55 de interviuri realizate de sebastian craciun)

Regasire. diaspora...

de Sebastian Craciun

mai mult
Patima lui gericault

Patima lui gericault

de Denise Aime-Azam

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!