Partidul de export

scrisa de Victor Martin

Partidul de export de Victor Martin Propune aceasta cartePentru a propune cartea trebuie sa te autentifici. Acum citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Vreau sa citesc aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici. Am citit aceasta cartePentru a salva cartea trebuie sa te autentifici.
CUMPARA CARTEA Pret Magazin
Partidul de export 54.5 lei *

* Preturile pot fi diferite pe siteurile partenere in functie de promotiile lor curente.

Editura: MJM
Autor (i): Victor Martin
Anul aparitiei: 2008
Descriere: Cel mai recent roman science fiction al scriitorului Victor MARTIN, numit « Partidul de export », este o epopee politic-science fiction. Prima parte a acesteia a aparut in anul 2004 sub numele  « Elogiul muncii de partid », iar partea a doua in 2007 sub numele de « Noaptea orasului ilustrat ». Din cauza asta, faptul ca poate fi considerat o reeditare e numai o parere.

Multe fragmente, luate separat, au note orwelliene, iar, in ansamblu, scrierea e o epopee de natura tolkieniana. O epopee politic-science fiction. Originalitatea consta in tratarea diferita a politicului si in crearea unei mitologii fara precedent, totul tratat cu mijloacele science fiction-ului. Trece, firesc, de la „cea mai anormala lume posibila” orwell-huxley-ana, la cea mai normala lume imposibila, caracteristica SF-ului.

„Partidul de export” nu este nici un roman greoi, nici usurel. Este un roman greu, care se citeste usor, autorul reusind sa te tina in priza pe sute de pagini. Este o „constructie romanesca multidimensionala, dinamica”.

„Atmosfera pseudo-hormonala creata in unele pagini tine treaz interesul cititorului, deoarece sugereaza o perversitate permanenta, care, de fapt, ramane o caracteristica a politicii. In mod surprinzator, multe dintre personajele aflate la cheremul unor ofiteri sau lideri de partid interesati in special de binele propriu sunt, in adancul sufletelor, niste Abrahami vietuitori in Sodoma”, spune scriitorul si criticul literar Gyorfi-Deak Gyorgy.
Nu este un roman al unei realitati „in oglinda”. Este un roman al unei realitati de cealalta parte a oglinzii. Autorul nu prezinta o lume deformata, ci o lume asa cum o vede el deformata. Ai tot timpul impresia ca merge spre fantastic; abia la urma, daca te gandesti bine, iti dai seama ca, in ansamblu, cartea e pur si simplu science fiction. Acest roman iti da de gandit. Intelegerea creaza dependenta, iar cele citite in acest roman nu desteapta decat pe cei deja destepti.

Din romanul „Partidul de export” se desprind multe idei, dar cea mai interesanta dintre acestea e chiar tehnica de abordare a actiunii, neavand nimic de-a face cu literatura SF romaneasca, nici americana, care se autopastiseaza pana la epuizare. Ideile nu au prea mare importanta; importanta e maniera literara de abordare a acestora.

Lumea creata de Victor Martin e mai credibila decat lumea in care suntem nevoiti sa traim. Daca ne gandim bine, intr-o astfel de lume se poate trai bine. Numai intr-o lume a ideilor se mai poate trai bine.

Scriitor science fiction considerat satiric, autorul „Partidului de export” te face sa treci de la „grabeste-te incet!”, la „grabeste-te in gluma!”. „Satira lui Victor Martin e senina, de om care stie sa se amuze pe seama tintelor sale; ea cheama frecvent anecdoticul intre instrumentele menite s-o imblanzeasca. In masura in care se poate deduce un fir narativ, acesta se desfasoara lejer printre calupurile de dialog, ca o panglica de scotch care aduna cu lipiciul ei vorbe de duh, calambururi inteligente, situatii comice, fabule nastrusnice...”, spune scriitorul si criticul literar Mircea Oprita.


Carti similare cu Partidul de export

Tinuturile pustii

Tinuturile pustii

de Stephen King

mai mult
Bestia

Bestia

de Alex Flinn

mai mult
Dansul dragonilor

Dansul dragonilor

de George R.R. Martin

mai multScrie recenzie

Convinge-ti prietenii ca aceasta carte merita citita. Logheaza-te pentru a scrie o recenzie.

Comenteaza
Taguri


Poll

Votati cartea lunii!