Imparatul mustelor, de William Golding

de / June 29th, 2009 / 571 vizualizari

imparatulmustelor

Imparatul mustelor, de William Golding

Naufragiati pe o insula pustie din Pacific in timpul unui razboi nuclear, un grup de copii invata sa supravietuiasca fara sprijinul sau ocrotirea unui adult. Impreuna ar putea crea o lume noua, mai pura, o lume dinaintea “pacatului originar”.

Dar curand germenii unor patimi adanc sadite in fiinta umana incoltesc si iau in stapanire micul univers infantil, tulburandu-i armonia si pervertindu-i inocenta: o parte dintre copiii mai mari devin vanatori si, sub pretextul procurarii hranei pentru intregul grup, exalta cruzimea si sangele victimelor. Treptat, violenta se exacerbeaza si isi alege alta tinta: cei care refuza sa li se alature.

Vanatoarea ameninta sa devina omor ritual, reluand ciclul fara sfarsit al crimelor de care este plina istoria umanitatii.
Protagonistii nu se mai joaca de-a razboiul, ci declanseaza un razboi in toata puterea cuvantului, la sfarsitul caruia isi pierd copilaria si se pomenesc aruncati cu brutalitate in valtoarea deziluziilor vietii adulte.

Forta parabolei lui Golding rezida in crudul realism al scrisului sau, si nu e de mirare ca romanul a fost refuzat la inceput de nu mai putin de douazeci si una de edituri engleze si americane: prea deranja viziunea complezenta a unei umanitati abia iesite dintr-un pustiitor razboi.

Romanul Imparatul mustelor, devenit un clasic al secolului XX, continua sa aiba un ecou rareori intalnit in istoria literaturii. Transpunerea cinematografica a romanului, din 1963, apartine regizorului Peter Brook.

Editura: Humanitas
An de aparitie: 2006
Numar de pagini: 228
Autor: William Golding

# #

Andres

Andres este co-fondatoarea clubului de carte www.serialreaders.com. Crede ca tot ceea ce ni se intampla in viata, se intampla cu un scop. Cartile pe care le citim, oamenii pe care ii intalnim, lucrurile pe care le vedem ne ajuta sa luam deciziile potrivite. Este autoarea cartii Inca o dorinta (www.incaodorinta.com). Blog personal: andreeaban.ro

Postul urmator

Un comentariu

Comenteaza

Scrie un comentariu

Alte articole
asemantoare

image

.De citit.

Frunctul interzis, de Nedjma

de / June 3rd, 2010

Frunctul interzis, de Nedjma “Un roman erotic scris de o femeie din lumea araba! In fata unei asemenea prezentari, mintile neincrezatoare au banuit mai intai o strategie de marketing. Cu toate acestea, putini cei care sa nu fi fost deindata...

Citeste mai mult

image

.De citit.

Femei, de Charles Bukowski

de / June 3rd, 2010

Femei, de Charles Bukowski Cumpara Cartea “Femei” este unul dintre romanele cele mai cunoscute ale lui Bukowski, ecranizat cu succes in urma cu citiva ani. E vorba de un volum autobiografic, protagonistul, Henry Chinaski (un alter ego al autorului, care...

Citeste mai mult