Unde sunt? > Acasa > Autori > Radu Paraschivescu

Biografie Radu Paraschivescu


Radu Paraschivescu Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Radu Paraschivescu
Data nasterii: 14 august 1960
Locul nasterii: Bucuresti
Biografie: Radu Paraschivescu este un prozator, traducator, jurnalist si redactor de carte roman.

Absolva cursurile Facultatii de Filologie din Bucuresti, sectia engleza-franceza. Lucreaza pe rand ca profesor de engleza, bibliotecar si documentarist. In 1993 se angajeaza ca redactor de carte la Editura Olimp. Dupa un an ajunge la Elit, iar dupa un altul la RAO. In 2003 se transfera la Humanitas, unde lucreaza si in momentul de fata ca editor.

Este traducator si coautor a doua lucrari de referinta din literatura sportiva (Enciclopedia Larousse a fotbalulului si Jocurile Olimpice de la Atena la Atena: 1896-2004). A tradus aproape saizeci de carti din autori englezi, americani, canadieni si francezi (Salman Rushdie, Julian Barnes, John Steinbeck, William Golding, William Burroughs, Kazuo Ishiguro, James R. Wallen, Jonathan Coe, David Lodge, Virginia Woolf, François Mauriac, Scott Turow, John Grisham, Des MacHale, Nick Hornby etc.).

A colaborat la ProSport si Observator cultural. In prezent, detine cate o rubrica la Idei in dialog, Cuvantul, Evenimentul Zilei si Gazeta Sporturilor. Publica ocazional in Romania literara, Lettre Internationale, Dilema Veche, Orizont, Tomis, Banatul etc.

A publicat doua romane (Efemeriada si Balul fantomelor), un volum de povestiri despre Bucuresti (Bazar biza) si unul de eseuri despre necinstea in sport (Fanionul rosu - 2005), pentru care primeste „premiul national Ioan Chirila” pentru cea mai buna carte de sport a anului.

Mai publica urmatoarele carti de proza scurta:

- Mi-e rau la cap, ma doare mintea - 2007
- Fie-ne tranzitia usoara - Perle romanesti - 2006
- Ghidul nesimtitului - 2006
- Dintre sute de clisee - 2009

Carti publicate de Radu Paraschivescu

Fluturele negru Fluturele negru

Rating:

Balul fantomelor Balul fantomelor

Rating:

Bazar bizar Bazar bizar

Rating:

Fanionul rosu Fanionul rosu

Rating:Poll

Votati cartea lunii!