Unde sunt? > Acasa > Autori > Virginia Woolf

Biografie Virginia Woolf


Virginia Woolf Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Virginia Woolf
Sex: Feminin
Data nasterii: 25 ianuarie 1882
Locul nasterii: Londra , Anglia
Biografie: Virginia Woolf, nascuta Adeline Virginia Stephen, a fost o scriitoare engleza, eseista, feminista, editoare si scriitoare de povesti, cunoscuta drept una dintre figurile moderniste literare de frunte ale secolului al XX-lea.

In perioada interbelica, Virginia Woolf a fost o personalitate marcanta in societatea literara din Londra si membru al Grupului Bloomsbury. Operele ei cele mai renumite includ: Doamna Dalloway (1925), Spre far (1927), Orlando (1928) si eseul de dimensiunea unei carti A Room of One's Own (1929), cu faimosul sau dicton: "O femeie trebuie sa dispună de bani si de o camera separata, dacă vrea sa scrie fictiune".

Virginia Woolf a inceput sa scrie ca profesionist in 1905, initial pentru Times Literary Supplement, cu un articol despre Haworth, casa familiei Brontë. Primul ei roman, The Voyage Out, a fost publicat in 1915 de catre tipografia fratelui ei vitreg, Gerald Duckworth and Company Ltd. Acest roman a fost initial numit Melymbrosia, dar Woolf a schimbat titlul in repetate randuri. Versiunea anterioara a romanului a fost reconstruita de catre Louise DeSalvo si acum este accesibila publicului larg cu titlul planuit. DeSalvo sustine ca multe din schimbarile pe care Woolf le-a facut in text se datoreaza schimbarilor din viata ei.

Woolf a continuat sa publice romane si eseuri cu un caracter intelectual, bucurandu-se de succes atat din partea criticilor cat si a publicului. Multe dintre operele ei au fost publicate pe bani proprii la Hogarth Press. Ea a fost considerata ca fiind una din cele mai mari romanciere a secolului al XX-lea si unul dintre cei mai insemnati modernisti.

Dupa terminarea manuscrisului ultimului ei roman (publicat postmortum) Between the Acts, Woolf a cazut victima depresiei asemanatoare cu cea pe care o mai avusese. Inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, distrugerea casei ei din Londra in timpul atacului prin surprindere, si primirea rece a biografiei sale de catre un prieten- Roger Fly, au agravat starea ei intr-atat incat nu a mai putut sa lucreze.

Pe data de 28 martie 1941, Woolf s-a sinucis. Ea si-a imbracat paltonul, i-a umplut buzunarele cu pietre si a intrat in raul Ouse din apropierea casei sale, unde s-a innecat. Trupul lui Woolf a fost gasit abia pe 18 aprilie. Sotul ei a inmormantat ramasitele ei icinerate sub un copac in grădina din Monk's House, casa lor din Rodmell, Sussex.

Operele ei au fost traduse in mai mult de 50 de limbi, de scriitori de talia lui Jorge Luis Borges si Marguerite Yourcenar.

Carti publicate de Virginia Woolf

Arta lecturii Arta lecturii

Rating:

Anii Anii

Rating:

Camera lui jacob Camera lui jacob

Rating:

Doamna dalloway Doamna dalloway

Rating:

Intre acte Intre acte

Rating:

Schite Schite

Rating:

Valurile Valurile

Rating:

Spre far Spre far

Rating:

Orlando Orlando

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!