Unde sunt? > Acasa > Autori > Bohumil Hrabal

Biografie Bohumil Hrabal


Bohumil Hrabal Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Bohumil Hrabal
Sex: Masculin
Data nasterii: 28 martie 1914
Locul nasterii: Brno, Cehia
Biografie: Hrabal a studiat dreptul la Universitatea Carolină din Praga, unde a obținut și doctoratul în 1946. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a lucrat la Căile ferate ca muncitor, telegrafist și impiegat de mișcare. După război, Hrabal a încercat alte câteva profesii: a fost agent de asigurări, comis voiajor, muncitor la „Spojené ocelárny” (Oțelăriile Unite) din Kladno, ambalator de hârtie la întreprinderea pragheză „Sběrné suroviny” (Centrul de colectare a deșeurilor reutilizabile) ș.a.m.d.

Mare parte a operei lui Hrabal circulă în mai multe variante: ediții particulare și bibliofile, ediții apărute în samizdat sau în străinătate, ediții oficiale, publicate în țară. Cea mai bogată dintre ediții, „Spisy Bohumila Hrabala” (Bohumil Hrabal, „Scrieri”), cuprinde 19 volume. Cel mai cunoscut roman al său este „Trenuri privite de aproape” (1965) („Ostře sledované vlaky”), transpus în film de regizorul ceh Jiří Menzel.

Mai multe opere nu au fost publicate în Cehoslovacia, unde au circulat sub formă de samiszdat, inclusiv „Orășelul unde timpul s-a oprit în loc” („Městečko kde se zastavil čas”) și „L-am servit pe regele Angliei” („Obsluhoval jsem anglického krále”).

A murit după ce a căzut de la etajul al cincilea al unui spital în timp ce încerca să hrănească porumbeii.

Alături de cărțile lui Jaroslav Hašek și Karel Čapek - care au aceeași imaginație bogată și umor, ca și predispoziția spre satiră, pe care le are și Hrabal - este considerat unul dintre cei mai importanți scriitori cehi din secolul XX. Operele sale au fost traduse deja în 27 de limbi, inclusiv în limba română.

Carti publicate de Bohumil Hrabal

Bambini di Praga Bambini di Praga

Rating:



Poll

Votati cartea lunii!