Unde sunt? > Acasa > Autori > Denis Diderot

Biografie Denis Diderot


Denis Diderot Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Denis Diderot
Sex: Masculin
Data nasterii: 5 octombrie 1713
Locul nasterii: Langres (Champagne-Ardenne)
Biografie: Denis Diderot (n. 5 octombrie 1713, Langres (Champagne-Ardenne); d. 31 iulie 1784, Paris) a fost un filosof si scriitor francez.

Nascut la Langres, Diderot a fost o figura complexa a iluminismului francez, avand o influenta majora asupra spiritului rationalist al secolului al XVIII-lea. Diderot a primit o educatie iezuita si a renuntat la o cariera in drept, dedicandu-se studiului si scrisului. In 1745, impreuna cu D”Alembert, Diderot a inceput sa editeze Encyclopédie, un proiect celebru, care i-a inclus aproape toti scriitorii francezi iluministi importanti.

Una din piesele sale, Le Père de famille (Tatal de familie, 1758), a fost considerata prototipul “dramei burgheze”. Dintre celelalte opere ale sale, La Religieuse (Calugarita, 1796) – roman psihologic, Jacques le fataliste (Jacques fatalistul, 1796), precum si satira Le Neveu de Rameau (Nepotul lui Rameau) au devenit binecunoscute.

De asemenea, Diderot este apreciat si pentru scrierile sale filozofice: Pensées philosophiques (Cugetari filozofice, 1746) si Lettre sur les aveugles (Scrisoare despre orbi, 1749). Diderot a avut o contributie fundamentala in domeniul criticii moderne de arta, cu ale sale Salons (Saloane), articole pe care le-a publicat in ziare, incepand din anul 1759. Corespondenta vasta a lui Diderot descrie o imagine obiectiva a epocii sale. El a avut o influenta semnificativa asupra generatiilor urmatoare de ganditori din Franta, Germania si Anglia.

Diderot a descris masina de calcul inventata de Blaise Pascal, descrisa in Oeuvres de Pascal (1779), dar mecanicii nu au reusit sa reconstruiasca aceasta masina pentru a fi utilizabila, desi a fost bine conceputa.

Carti publicate de Denis DiderotPoll

Votati cartea lunii!