Unde sunt? > Acasa > Autori > Knut Hamsun

Biografie Knut Hamsun


Knut Hamsun Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Knut Hamsun
Sex: Masculin
Data nasterii: 4 august, 1859
Locul nasterii: Norvegia
Biografie: Knut Hamsun (d. 19 februarie, 1952) a fost un scriitor norvegian. A avut un rol important in modernizarea romanului european. In 1920 a primit Premiul Nobel pentru Literatura. Este reprezentant al realismului psihologic, in primul rand prin capodopera sa, romanul Foamea (1890).

Knut Hamsun, nascut Knud Pedersen, in Vågå, Gudbrandsal, Norvegia, a fost al patrulea fiu al lui Peder Pedersen si al sotiei lui, Tora Olsdatter (Garmostrædet). A copilarit in Hamarøy, Nordland. La varsta de 17 ani a devenit ucenic la un producator de franghii. In aceeasi perioada a inceput sa scrie. A petrecut cativa ani in America, calatorind si lucrand, publicand impresiile sub titlul "Fra det moderne Amerikas Aandsliv" (Din viata intelectuala a Americii moderne) (1889).

In 1898, s-a casatorit cu Bergljot Goepfert (nascuta Bech), casatorie desfacuta in 1906. Ulterior s-a casatorit cu Marie Andersen, in 1909, cu care a ramas casatorit pana la moartea sa. In momentul intalnirii lor, Marie era o tanara si talentata actrita, dar si-a incheiat cariera pentru a-l insoti la Hamarøy, unde au cumparat o ferma.

Dupa o perioada, au hotarat sa se mute in sud, la Larvik. In 1918 au cumparat ferma Norholm, intre Lillesand si Grimstad. Knut Hamsun a murit la Nørholm, in 1952, la varsta de 92 de ani.

Carti publicate de Knut Hamsun

Foamea Foamea

Rating:

Pan. Victoria Pan. Victoria

Rating:Poll

Votati cartea lunii!