Unde sunt? > Acasa > Autori > Serban Margineanu

Biografie Serban Margineanu


Serban Margineanu Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Serban Margineanu
Sex: Masculin
Data nasterii: 22 decembrie 1960
Locul nasterii: Bucuresti
Biografie: S-a nascut in 22 decembrie 1960. Lipsit de interes pentru studii institutionalizate de orice fel, "antisistem" educational, nu a absolvit liceul. La insistentele familiei, a urmat cursurile unei scoli Profesionale, dar nu a profesat niciodata in domeniul pentru care a fost calificat. A devenit orfan de tata de la 13 ani. Simtindu-se dispretuit de cei din jurul sau, s-a descurcat singur intotdeauna. Inca din copilarie, mama sa a incercat sa-l indeparteze din orasul natal, care credea ca are asupra lui o influenta negativa, gasindu-i diverse scoli in Brasov sau in alte localitati mai "linistite", insa Serban nu s-a lasat instrainat, ramanand un bucurestean inrait. Aproape asocial, nu a avut niciodata incredere in oameni, nici prieteni. A lucrat sporadic in diverse meserii, ca muncitor necalificat: strungar, mecanic, paznic de noapte, curier la Casa Republicii, vanzator stradal, chelner etc. etc. Intotdeauna a avut un caine, care l-a insotit pretutindeni. O inclinatie stranie pentru arhitectura funerara si funebra (a cimitirelor, a cladirilor vechi, in ruina, parasite, dezolante) l-a facut sa fotografieze aceste fragmente sumbre ale existentei umane zile si luni intregi. Insurat de doua ori, nu are copii. In volumele sale, personajele principale sunt sociopati, dezradacinati, singuratici. Are o mare intelegere si chiar afectiune pentru cersetori, prostituate, indivizi fara capatai, "ai nimanui", oameni fara familie. Scrie in locuri improprii, aproape de "sursele de inspiratie": caini vagabonzi, borfasi, proxeneti, parcuri uitate, inmormantari, cartiere marginase, cu strazi inguste si intunecate... Debuteaza editorial cu volumul de poezii Citadine, Bucuresti, 2009, in care surprinde tragicul acestui tip de viata marunta, pierduta, fara valoare, printre insomnii, cosmaruri, umbre, izolari, vicii, temeri neintelese, rareori trairi ridicate la nivel de angoase. Ii apar, apoi, primele trei carti de proza politista, dintr-o serie dedicata doamnei policierului romanesc, Rodica Ojog Brasoveanu (colectie pe care autorul intentioneaza sa o continue in viitorul apropiat), pe care le avea finalizate, dar nu le prezentase pentru publicare niciunei edituri: Caviarul cainelui de lupte, Beduinul atomic, Urma sangelui intunecat, toate la Editura "Perpessicius", 2010, prefatate de Sorina Crihana-Dascalu. Pentru acestea, primeste Premiul "Perpessicius-Crihana" Debut (2010). In pofida imaginii sale publice de persoana "ciudata", necomunicativa, inchisa in sine, membrii redactiei editurii au colaborat foarte bine cu el si, in repetate randuri, i-au smuls cate un zambet cald si deschis.

Romanele scriitorului Margineanu Serban cuprind, sub aspectul politist, drame sociale profunde. Actiunea descrisa este urmarea unei guvernari salbatice, nepasatoare si crude. Fiecare crima, jaf si faradelege este tragic motivata de-o saracie profunda.

Romanele abunda de prostituate disperate, hoti famelici, interactionand cu fioroasele Mafii est-europene pentru care Romania este doar un teritoriu devastat de razboi. Hotii, cersetorii, canalistii, sunt deopotriva niste victime ale saraciei cumplite, precum si niste soldati anonimi intr-un razboi nedeclarat si feroce. Regasim ziaristii si operatorii ce reprezinta o Mass-Media lacoma, necrutatoare, flamanda de subiecte sangeroase.

Carti publicate de Serban Margineanu

Beduinul atomic Beduinul atomic

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!