Unde sunt? > Acasa > Autori > Stefan Zweig

Biografie Stefan Zweig


Stefan Zweig Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Stefan Zweig
Data nasterii: 28 noiembrie, 1881
Locul nasterii: Viena, Austria
Biografie: Stefan Zweig (d. 23 februarie, 1942, Petrópolis, Brazilia) a fost un scriitor, jurnalist si biograf austriac. In prezent este alaturi de Hermann Hesse unul dintre cei mai cititi autori de limba germana.

Stefan Zweig s-a nascut in familia unui instarit industrias evreu. Studiaza filozofia la Universitatea din Viena, iar in 1904 obtine titlul de doctor cu o lucrare dedicata ideilor lui Hippolyte Taine. In 1904 pleaca in Franta, unde il cunoaste pe Romain Rolland, pe care il va admira o viata intreaga. Viziteaza Anglia, Statele Unite, India si alte tari, continuandu-si in tot acest timp preocuparile literare. In 1915 se casatoreste cu Friederike von Winternitz. In timpul Primului Razboi Mondial, declarandu-se pacifist, nu lupta pe front, slujindu-si patria ca functionar la Arhivele Ministerului de Razboi. In 1919 paraseste Viena pentru a se stabili la Salzburg; aici, in cursul unui deceniu, scrie cele mai celebre dintre povestirile, eseurile si biografiile sale, care i-au adus consacrarea si notorietatea. In 1934, cand Hitler vine la putere in Germania, paraseste Austria si traieste o vreme in Anglia. Cartile lui sunt interzise de national-socialisti, ceea ce, pe langa traiul in exil, ii provoaca o mare suferinta. In 1939 divorteaza si se recasatoreste cu o tanara englezoaica, Charlotte Elisabeth Altmann. In 1940, in fata expansiunii naziste in Europa, familia Zweig se refugiaza peste Ocean, ramanand pentru scurt timp la New York, apoi, in acelasi an, se stabileste la Petropolis, in Brazilia. Pe 22 februarie 1942, Stefan Zweig si sotia sa, Lotte, se sinucid.

Impresionanta opera a lui Zweig cuprinde lucrari de fictiune – Scrisoarea unei necunoscute, Amoc, Spaima: romanul unui adulter, Simturi ratacite, Suflete zbuciumate, Douazeci si patru de ore din viata unei femei –, biografii si eseuri pe teme istorice – Orele astrale ale omenirii, Maria Antoaneta, Maria Stuart, Erasmus de Rotterdam, Magellan – si memorialistica – Lumea de ieri (Humanitas, 2012).

Carti publicate de Stefan ZweigPoll

Votati cartea lunii!