Unde sunt? > Acasa > Autori > Yi-Jing

Biografie Yi-Jing


Yi-Jing Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Yi-Jing
Biografie: Literatura chineza pune compunerea Yi Jing pe seama a patru personaje sacre: Fo Hi, regele Wen, ducele Tcheu si Confucius.

Fo Hi este o figura mitica, reprezentantul erei vanatorii, pescuitului si inventarii alimentelor gatite. Cand este desemnat ca inventator al trigramelor, inseamna ca acestor figuri li se atribuie o vechime anterioara oricarei amintiri istorice. Cele opt trigrame primitive au denumiri care nu apar nicaieri altundeva in limba chineza, ceea ce a dus la concluzia originii lor straine. In orice caz, semnele acestea nu sunt caracterele unei scrieri arhaice, cum s-a dorit sa se deduca din concordanta lor pe jumatate intamplatoare, pe jumatate constienta, cu cutare sau cutare caracter vechi.

Colectia de 64 de hexagrame a Yi Jing provine, conform traditiei unanim acceptate si pe care nu avem nici un motiv sa o punem la indoiala, de la regele Wen, stramos al dinastiei Tcheu. El le-a inzestrat cu scurte comentarii in timpul cat a fost tinut in inchisoare de tiranul Tcheu Sin. Textul adaugat diferitelor linii se datoreaza fiului sau, ducele Tcheu. Lucrarea a fost utilizata ca o carte de oracole in toata epoca Tcheu, sub titlul de "Transformarile lui Tcheu" (Tcheu Yi), ceea ce poate fi demonstrat pe baza dovezilor istorice din antichitate.
Aceasta era situatia cartii cand a fost descoperita de Confucius. La batranete, el s-a consacrat cu asiduitate studiului ei si, dupa toate probabilitatile, "Comentariul asupra deciziei" (Tuan Tchuan) ii apartine. "Comentariul asupra imaginilor" dateaza tot din vremea lui Confucius, dar nu i se poate atribui in mod direct. Exista apoi un comentariu asupra diferitelor linii, de un mare interes si foarte amanuntit, realizat de discipolii sai sau de succesorii acestora sub forma de intrebari si raspunsuri, si din care nu posedam decat franturi (parte in capitolul Wen Yen si parte in capitolul Hi Tsi Tchuan).

Carti publicate de Yi-JingPoll

Votati cartea lunii!