Unde sunt? > Acasa > Autori > James Clavell

Biografie James Clavell


James Clavell Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: James Clavell
Data nasterii: 10 octombrie 1924
Locul nasterii: Sydney, Australia
Biografie: James Clavell (d. 7 septembrie 1994) a fost un romancier, scenarist si regizor de film, fost prizonier de razboi in al doilea razboi mondial, devenit celebru prin romanele Shogun si Tai-Pan, respectiv prin scenariile unor filme ca Marea Evadare si Domnului profesor, cu dragoste .

Datorita faptului ca tatal sau a fost un ofiter in Marina Regala Britanica, Clavell a crescut in mai multe tari sub dominion britanic.
Dupa inceputul celui de-al doilea razboi mondial in 1940, la varsta de 16 ani el s-a inrolat in Artileria Regala Britanica si a fost trimis in Malaezia sa lupte impotriva japonezilor. Ranit de foc de mitraliera, a fost capturat si dus la un lagar de prizonieri din insula Java Centrala. Dupa un timp a fost mutat la inchisoarea Changi, langa Singapore.
Ca toti prizonierii de razboi, Clavell a suferit mult in captivitate. Experientele sale din lagarul japonez au constituit baza romanului "King Rat" (Regele sobolan, tradus in romaneste cu titlul "Changi"), publicat in 1962.
In 1946, Clavell avea rangul de capitan, dar un accident de motocicleta i-a terminat cariera militara. A urmat cursurile Universitatii din Birmingham, unde a cunoscut-o pe April Stride, o actrita, cu care s-a casatorit in 1951.
Prin sotia sa, Clavell a fost introdus in lumea filmului, si a dorit sa devina regizor. In 1953 s-a mutat cu familia in Statele Unite ale Americii, mai intai la New York, unde a lucrat in televiziune, iar apoi la Hollywood.
Obtine succese ca scenarist prin filmele "The Fly" (Musca, 1958) si "Watusi" (1959). Din anul 1959 incepe sa produca si sa regizeze filme proprii. A fost co-scenarist al cunoscutului film "The Great Escape" (Marea evadare, 1963), prin care si-a consolidat ferm reputatia la Hollywood.
In 1963 a devenit cetatean naturalizat al Statelor Unite ale Americii.
A decedat din cauza unei comotii cerebrale avute in timp ce lupta impotriva cancerului, in Elvetia, cu o luna si 3 zile inaintea implinirii varstei de 70 ani.

Carti publicate de James Clavell

Shogun (2 volume) Shogun (2 volume)

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!