Unde sunt? > Acasa > Autori > Anton Holban

Biografie Anton Holban


Anton Holban Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Anton Holban
Data nasterii: 10 februarie 1902
Locul nasterii: Husi
Biografie: Anton Holban (d. 15 ianuarie 1937, Bucuresti) a fost un scriitor, romancier si eseist roman.

A debutat la "Sburatorul", cenaclul lui Eugen Lovinescu, caruia ii era nepot de sora. La reaparitia in serie noua a revistei "Sburatorul", Anton Holban a facut parte din consiliul director.

In 1928 debuteaza in revista „Miscarea literara” a lui Liviu Rebreanu, iar in 1929 ii apare Romanul lui Mirel. Piesa Oameni feluriti, scrisa la 19 ani, e inclusa in repertoriul Teatrului National. In 1931 publica romanul O moarte care nu dovedeşte nimic, iar in anul urmator apare volumul Parada dascalilor. Incepe sa colaboreze la „Romania literara” si la revista „Azi”, condusa de Zaharia Stancu.

In decembrie 1934 ii apare romanul Ioana si primeste mentiune pentru piesa intr-un act Rataciri. A mai scris nuvele, incluse in volumul Halucinatii si eseuri, precum: Marcel Proust - cateva puncte de vedere, Contributii la specificul romanesc, Testament literar, Experienta si literatura, Racine-Proust, In marginea lui Huxley.

In 1937 se stinge din viata, in urma unei operatii banale de apendicita. Romanul Jocurile Daniei, ramas in manuscris, a fost publicat postum.

Carti publicate de Anton Holban

Ioana Ioana

Rating:

Jocurile Daniei Jocurile Daniei

Rating:Poll

Votati cartea lunii!