Unde sunt? > Acasa > Autori > Franz Kafka

Biografie Franz Kafka


Franz Kafka Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Franz Kafka
Data nasterii: 3 iulie 1883
Locul nasterii: Praga
Website: http://www.kafka-franz.com/
Biografie: Franz Kafka este un scriitor evreu de limba germana originar din Praga.

S-a nascut la Praga, pe atunci capitala Regatului Boemiei, care facea parte din Imperiul Austro-Ungar, intr-o familie evreiasca, fiu al comerciantului Hermann Kafka si al Juliei Kafka, nascuta Löwy. Limba materna a lui Kafka, in care a si scris mai tarziu, a fost germana, in acel timp limba oficiala a tarii.

Dupa absolvirea liceului german, Kafka a studiat dreptul, si-a luat doctoratul, apoi a lucrat un timp la tribunalul din Praga si ulterior ca avocat la compania de asigurari Assicurazioni Generali (1908-1922). A parasit rareori Praga, a calatorit in Italia, Germania, Austria si a vizitat orasul Arad, traind intr-un "cerc stramt" pana catre sfarsitul vietii.

In 1909, Kafka a debutat literar cu primele schite de proza publicate in revista literara Hyperion, care aparea la München. A intretinut o corespondenta asidua, pe durata a circa patru ani, cu Felice Bauer si apoi si cu Milena Jesenska, o cunoscuta scriitoare ceha, care i-a tradus in limba ceha cateva povestiri. Scriitorul a lasat si un jurnal intim, atipic si greu de clasificat.

Initial, Kafka a suferit de o depresie cronica, fapt demonstrat de majoritatea scrisorilor trimise parintilor, surorii sale Ottla si prietenului sau Max Brod. A incercat sa se vindece de depresie recurgand la solutia medicinii naturiste. imbolnavindu-se de tuberculoza (1917), pe fundalul unui regim vegetarian, care includea si lapte nepasteurizat, Kafka a fost internat intr-un sanatoriu din Italia. Starea sanatatii i s-a agravat si, incepand din 1922, nu a mai putut lucra. Un nou tratament in sanatoriul din Kierling, langa Viena, nu a dat roade. Franz Kafka a murit la 3 iunie 1924 in bratele prietenului sau, doctorul Robert Klopstock, si ale ultimei sale iubite, Dora Dymant.

Post-mortem, opera sa literara, ramasa in cea mai mare parte inedita, a fost publicata de poetul Max Brod, prietenul si legatarul sau testamentar, cel care nu a dus la indeplinire rugamintea lui Kafka sa arda manuscrisele.

Carti publicate de Franz Kafka

Castelul Castelul

Rating:

Jurnal Jurnal

Rating:

Procesul Procesul

Rating:

America America

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!