Biografie Tadeusz Dolega Mostowicz


Tadeusz Dolega Mostowicz Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Tadeusz Dolega Mostowicz
Sex: Masculin
Data nasterii: 1898
Locul nasterii: Polonia
Biografie: Tadeusz Dołęga-Mostowicz (n. 1898 – d. 1939) a fost un jurnalist și scriitor polonez, cunoscut îndeobște pentru dilogia sa Vraciul si Profesorul Wilczur. Aprecierea prozei lui Tadeusz Dołęga-Mostowicz se datorează talentului scriitorului polonez de a fi știut să construiască romanele, a cărei acțiune curge vioi, este "ruptă de viață", pasionată, bogat pigmentată cu elemente sentimentale și de moravuri. Odată accentul deplasat spre dinamica acțiunii, personajele se individualizează, iar analiza psihologică lapidară, descrierile succinte sunt subordonate stabilirii unui contact rapid cu cititorul. Vraciul, alias profesorul Wilczur, nu este un ideal, un model abstract, ci sinteza unor valori umane, rezultată dintr-o pătrunzătoare și fină investigație în cele mai diverse sfere ale potențialului uman, un simbol care pledează pentru echilibrul dintre rațiune și sentiment.

Debutul lui Tadeusz Dołęga-Mostowicz cu romanul Cariera lui Nikodem Dyzma, în 1932, a stârnit multă senzație. Cititorii l-au primit cu entuziasm, critica i-a aratat și ea interes. Cartea apărea la șase ani după lovitura de stat din 1926 și instaurarea dictaturii lui Pilsudski, într-un moment în care prigoana împotriva opoziției, fraudele, abuzurile, dezorientarea în randurile grupării sanatiste a lui Pilsudski destrămaseră și umbra de iluzii privind rolul "bărbatului providențial". Romanul aducea în prim plan tocmai cariera amețitoare a unui impostor lipsit de scupule, căruia i se construiește o întreagă legendăa pentru a motiva ascensiunea omului cu "mână forte" până în cele mai înalte funcții și la un pas de fotoliul primului ministru.

Succesul de care se bucură până azi romanele acestui scriitor laborios poate să-i intrige pe unii dintre cititorii rafinați. El nu este un analist de tipul lui Proust, Joyce sau Kafka, nu este nici măcar un inovator, ci se revendică din marea familie a realiștilor secolului al XIX-lea și stăpânește perfect substanța și tehnica romanului foileton.

I s-a reproșat lui Tadeusz Dołęga-Mostowicz că a facut concesii gustului mic-burghez, apreciindu-i-se, aproape în exclusivitate, romanele satirice, cum sunt Cariera lui Nikodem Dyzma, în primul rând, Frații Dalcz et Comp., Doctorul Murek anihilat, A doua viață a doctorului Murek sau Jurnalui doamnei Hanka. (Ion Petrică, prefața romanului "Vraciul. Profesorul Wilczur", Editura Univers, București, 1988)

Carti publicate de Tadeusz Dolega Mostowicz

Vraciul Vraciul

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!