Unde sunt? > Acasa > Autori > J. K. Rowling

Biografie J. K. Rowling


J. K. Rowling Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: J. K. Rowling
Data nasterii: 31 iulie 1965
Locul nasterii: Yate, Gloucestershire, Anglia
Website: http://www.jkrowling.com/
Biografie: Joanne „Jo” Rowling, cunoscuta ca J.K. Rowling este o autoare britanica, celebra mai ales ca si creatorul seriilor de fantezii Harry Potter, idee care a fost conceputa intr-o calatorie cu trenul de la Manchester la Londra in 1990. Cartile Harry Potter au atras atentia intregii lumi, castigand mai multe premii Awards si au fost vandute in mai mult de 400 de milione de copii. Aceste carti au fost baza a mai multor serii de film, la care Rowling a aprobat scenariul, la fel cum a avut rol in detinerea controlului creativitatii. Rowling este probabil la fel de faimoasa pentru ca a trecut de la o viata in care traia din beneficii la una de multi milionara in doar 5 ani. Cand a fost publicata cea mai recenta lista cu oamenii milionari in martie 2010, Forbes a estimat valoara ei neta ca fiind 1 milion de dolari. Sunday Times Rich List din 2008 a precizat ca averea lui Rowling este de aproximativ 798 milioane de dolari, fiind pe locul 12 dintre cele mai bogate femei din Marea Britanie. Forbes a clasat-o pe locul 48 dintre cele mai puternice personalitati ale anului 2007 si Time Magazine a numit acest eveniment din viata ei ca fiind „cea mai rapida crestere a averii” in 2007.

In octombrie 2010, J.K. Rowling a fost numita „Femeia cu cea mai mare influenta in Marea Britanie”, conducand editorii revistelor. Ea a devenit o filantroapa notabila, sprijinind multe organizatii de caritate precum Comic Relief, One Parent Families, Multiples Sclerosis Society of Great Britain and Lumos.

De asemenea, ea scrie si sub numele de „ J.K. Rowling”, numele ei fiind scris simplu Joanne Rowling cand prima carte Harry Potter a fost publicata. Temandu-se ca majoritatea baietilor tineri nu vor vrea sa citeasca o carte srisa de catre o femeie, cei care i-au publicat cartea au sfatuit-o sa foloseasca doar 2 initiale in loc de intregul nume. Fiindca nu avea un al 2-lea nume, ea a folosit litera „K” ca si a 2-a initiala pentru „porecla” sa, „k” venind de la bunica sa Katleen Ada Bulgen Rowling. Ea isi spune „Jo” deoarece a spus ca „ nimeni nu mia spus vreodata „Joanne” cand am fost tanara, doar cand erau nervosi. Dupa casatorie, cateodata folosea si numele Joanne Murray cand conducea anumite afaceri personale.

Carti publicate de J. K. Rowling

Moarte subita Moarte subita

Rating:

Fani

 

 Poll

Votati cartea lunii!