Unde sunt? > Acasa > Autori > Emil Brunner

Biografie Emil Brunner


Emil Brunner Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Emil Brunner
Data nasterii: 23 decembrie 1889
Locul nasterii: Winterthur, in apropiere de Zurich
Biografie: Emil Brunner, teolog reformat elvetian, este considerat, alaturi de Karl Barth, drept unul dintre principalii promotori ai curentului "neo-ortodox" din teologia protestanta, curent care s-a dorit a fi o reactie la teologia liberala devenita foarte populara la sfarsitul secolului XIX - inceputul secolului XX si o revenire la teologia reformata traditionala. Influenta liberalismului este insa simtita in scrierile neo-ortodocsilor, care reprezinta mai degraba o pozitie intermediara intre Reforma si liberalism.

Brunner a studiat teologia la universitatile din Zurich, Berlin cat si la Union Theological Seminary, in New York (1919-1920). Intre 1916 si 1924 a fost pastor in Obstalden, un sat din Alpi. Incepand cu 1922 preda la Universitatea din Zurich, iar din 1924 este numit titular al cursurilor de Teologie Sistematica si Teologie Practica in aceasta universitate, unde a ramas pana la pensionarea sa, in 1953. In perioada 1937-1938 a fost invitat sa predea in SUA, la Princeton Theological Seminary. Dupa pensionare, timp de 2 ani (1953-1955), a predat in Japonia, in Tokio, la International Christian University.

A fost foarte implicat in miscarea ecumenica cat si in alte organizatii parabisericesti, cum ar fi YMCA, al carei consilier in materie de teologie a fost. Dezamagit de Biserica mult prea institutionalizata a vremurilor sale, a pledat mult in favoarea bisericilor libere. In acest sens a sustinut miscari cum ar fi Oxford Group Movement si curentul crestin japonez Mukyokai (Non-biserica).

In timp ce se intorcea din Japonia catre Elvetia a suferit o hemoragie cerebrala care i-a afectat mult conditia fizica; in final, aceasta a condus la moartea sa, pe 6 aprilie 1966.

Carti publicate de Emil BrunnerPoll

Votati cartea lunii!