Unde sunt? > Acasa > Autori > Camil Petrescu

Biografie Camil Petrescu


Camil Petrescu Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Camil Petrescu
Data nasterii: 22 aprilie 1894
Locul nasterii: Bucuresti
Biografie: Camil Petrescu a fost un romancier, dramaturg, doctor in filozofie, nuvelist si poet. El pune capat romanului traditional si ramane in literatura noastra in special ca initiator al romanului modern.

Este fiul lui Camil Petrescu (mort, se pare, inainte de nasterea scriitorului) si al Anei Cheler. Dupa gimnaziu, continua studiile la Colegiul "Sfantul Sava" si la Liceul "Gheorghe Lazar" din Bucuresti. Rezultatele bune la invatatura il transforma in bursier intern, iar din 1913 urmeaza cursurile Facultatii de Filozofie si Litere de la Universitatea Bucuresti. Isi ia cu brio licenta, cu calificativul "magna cum laude", in fata unei comisii prezidata de profesorul de filosofie P.P. Negulescu . Devine mai apoi profesor de liceu la Timisoara. Isi ia doctoratul in filosofie cu o teza despre teatru, intitulata "Modalitatea estetica a teatrului". A publicat un studiu in lucrarea "Istoria filosofiei", coordonata de N. Bagdasar, legat de un camp nou, fenomenologia in opera lui Husserl.

Debuteaza in revista Facla (1914), cu articolul Femeile si fetele de azi, sub pseudonimul Raul D.

Intre 1916 - 1918 participa ca ofiter la primul razboi mondial, iar experienta traita acum se regaseste in romanul Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi (1930). In 1916, e mobilizat si pleaca pe front, unde e ranit. Dupa un stagiu intr-un spital militar, ajunge iarasi in prima linie, dar cade prizonier la unguri. In timpul unui bombardament german isi pierde auzul la o ureche, iar infirmitatea il va marca intreaga viata. Ambianta razboiului va intra, de asemenea, in roman. In 1918 va fi eliberat din lagarul german, revenind la Bucuresti.

Inca din anul 1920 participa la sedintele cenaclului Sburatorul condus de Eugen Lovinescu, iar in revista omonima publica primele poezii. Furtunosul gazetar de stanga, N. D. Cocea e modelul sau spiritual. Acesta va fi prototipul viitorului sau erou Gelu Ruscanu din drama Jocul ielelor si a eroului sau, Ladima, din romanul Patul lui Procust.

Debutul editorial se petrece cu un volum de Versuri. Idee. Ciclul mortii in 1923. In 1933 publica cel mai valoros roman al sau si unul dintre romanele importante ale Modernismului european, Patul lui Procust.

In 1939 este numit directorul Teatrului National din Bucuresti, unde va rezista doar 10 luni, iar din 1947 este ales membru al Academiei Romane.

Moare la 14 mai 1957, la Bucuresti. Astfel, masivul roman social inchinat lui Nicolae Balcescu Un om intre oameni ramane neterminat.

Carti publicate de Camil Petrescu

Patul lui procust Patul lui procust

Rating:



Poll

Votati cartea lunii!