Unde sunt? > Acasa > Autori > Thomas Mann

Biografie Thomas Mann


Thomas Mann Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Thomas Mann
Sex: Masculin
Data nasterii: 6 iunie 1875
Locul nasterii: Lübeck, Germania
Biografie: Paul Thomas Mann a fost romancier german, eseist, unul dintre marii scriitori ai secolului XX, laureat al Premiului Nobel pentru Literatura pe anul 1929 (pentru romanul Casa Buddenbrook).

Si-a facut studiile la München, unde a trait si a scris de altfel o lunga perioada, intre 1891 si 1933. Lucreaza la o societate de asigurari si colaboreaza la periodicul satiric "Simplicissimus". Intre anii 1895 - 1897 calatoreste impreuna cu fratele mai mare Heinrich, in Italia iar in 1905 se casatoreste cu Katia Pringsheim, fiica unui profesor universitar cu care va avea sase copii (patru vor deveni, la randu-le, scriitori). Debuteaza in 1898 cu volumul de nuvele Micul domn Friedmann pentru ca, in 1901, publicand romanul Buddenbroocks sa obtina un imens succes public si in critica. In 1919 este ales "Doctor Honoris Causa" al Universitatii din Bonn iar in 1926 devine membru al Academiei prusace de literatura. Dupa instaurarea hitlerismului, in primavara lui 1933, nazistii aflati la putere declanseaza o campanie violenta impotriva lui, i se retrag titlurile si i se confisca bunurile. Intre anii 1934 si 1938 locuieste in Elvetia, la Küsnacht unde publica revista "Masura si valoare" in care militeaza "pentru cultura germana libera". In 1938 emigreaza cu toata familia in SUA, primind in 1944 cetatenia americana. Revine in Germania in 1949 pentru o conferinta despre Goethe la Frankfurt am Main si la Weimar, dar se stabileste, in 1952, in Elvetia, langa Zürich. A murit la 12 august 1955 in urma unei arterioscleroze.

A scris opt romane, peste treizeci de povestiri, o drama epica, numeroase eseuri; un amplu jurnal si o rasfirata corespondenta ii intregesc opera. Faima i-au statornicit-o cele patru romane mult cunoscute, Casa Buddenbrook, Muntele vrajit, tetralogia Iosif si fratii sai, Doctor Faustus – impreuna cu patru romane mai putin cunoscute, Alteta regala, Lotte la Weimar, Alesul, Marturisirile escrocului Felix Krull. Dintre povestiri, celebre cu deosebire sunt Tonio Kröger, Moarte la Venetia, Mario si vrajitorul, Capetele schimbate si Legea. Majoritatea eseurilor a consacrat-o unor scriitori, cu precadere germani, dar si rusi, precum si catorva filosofi, psihologi si compozitori germani.

Carti publicate de Thomas Mann

Alteta regala Alteta regala

Rating:

Muntele vrajit Muntele vrajit

Rating:

Lotte la weimar Lotte la weimar

Rating:

Casa buddenbrook Casa buddenbrook

Rating:

Povestiri Povestiri

Rating:

Doctor faustus Doctor faustus

Rating:



Poll

Votati cartea lunii!