Unde sunt? > Acasa > Autori > Emile Zola

Biografie Emile Zola


Emile Zola Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Emile Zola
Data nasterii: 2 aprilie 1840
Locul nasterii: Paris
Biografie: Émile Zola a fost un romancier francez, cel mai important exemplu al scolii naturaliste si o figura majora a eliberarii politice a Frantei.

Fiu al unui inginer italian, Émile Zola si-a petrecut copilaria in Aix-en-Provence si a invatat la Collège Burbon. La varsta de 18 ani s-a intors la Paris unde a studiat la Lycée Saint-Louis. Dupa ce a lucrat in diverse posturi de functionar marunt a inceput sa scrie pentru coloana literara a unui ziar. Controversat de la bun inceput, el nu si-a ascuns dispretul fata de Napoleon al III-lea al Frantei, care s-a folosit de a doua revolutie franceza ca de un vehicul pentru a deveni imparat.

Mai mult de jumatate dintre romanele sale sunt parte dintr-un ciclu ce poarta numele de Les Rougon-Macquart. Avand ca scena cel de-al doilea imperiu francez, urmareste influenta ereditatii asupra violentei, alcoolismului si prostitutiei in doua ramuri ale unei familii, respectabilii Rougon si infamii Macquart, timp de cinci generatii.

Zola si pictorul Paul Cézanne au fost prieteni in copilarie si in tinerete, dar relatia s-a racit mai tarziu din pricina descrierii fictive de catre Zola a lui Cézanne si a vietii boeme a pictorilor in romanul L'Oeuvre (Opera, 1886).

Zola si-a riscat cariera si chiar viata pe 13 ianuarie 1898 cand manifestul sau J'acusse a fost publicat pe prima pagina a cotidianului parizian L'Aurore. Ziarul era condus de Ernest Vaughan si Georges Clemenceau, care au decis ca acel controversat articol va avea forma unei scrisori deschise catre presedinte, Félix Faure. J'accuse acuza guvernul francez de antisemitism si de incarcerarea incorecta a lui Alfred Dreyfus. Zola a fost judecat pentru calomnie pentru publicarea manifestului J'accuse pe 7 februarie 1898 si a fost condamnat pe 23 februarie. Zola a declarat ca osandirea si deportarea pe Insula Diavolului a capitanului evreu Alfred Dreyfus a venit dupa o falsa acuzatie de spionaj si a fost o eroare judiciara. Cazul, cunoscut si ca afacerea Dreyfus a divizat Franta intre armata reactionara si biserica pe de o parte si societatea mai liberala pe de alta parte. Consecintele s-au manifestat timp de ani de zile, incat la a o suta aniversare a publicarii articolului de catre Émile Zola, cotidianul romano-catolic francez La Croix si-a cerut scuze pentru antisemitismul manifestat in timpul afacerii Dreyfus.

Zola a fost un far calauzitor pentru Franta si scrisoarea sa a marcat un moment de cotitura in ceea ce priveste afacerea Dreyfus, ducand la redeschiderea cazului capitanului si la achitarea sa in cele din urma. In timpul evenimentelor, Zola a fost acuzat de calomnie, condamnat si i s-a retras Legiunea de Onoare. Pentru a nu fi incarcerat el a fugit in Anglia. Dupa putin timp i s-a permis sa se intoarca; la timp pentru a asista la caderea guvernului. Dreyfus a fost condamnat din nou, dar in cele din urma a fost eliberat, in mare parte datorita fortei morale a argumentelor lui Zola. In 1906, Dreyfus a fost exonerat de catre Curtea Suprema.

Zola a murit la Paris pe 29 septembrie 1902 din cauza unei intoxicatii cu monoxid de carbon cauzat de un cos de fum blocat. Inamicii sai au fost acuzati, dar n-a fost dovedit nimic. Initial a fost ingropat in Cimetière de Montmartre din Paris, dar pe 4 iunie 1908, la aproape sase ani de la moartea sa, ramasitele sale au fost mutate in Panthéon.

Carti publicate de Emile Zola

Creatie Creatie

Rating:

Nana Nana

Rating:

Bucuria de a trai Bucuria de a trai

Rating:

Therese raquin Therese raquin

Rating:

Fani

 

 



Poll

Votati cartea lunii!