Unde sunt? > Acasa > Autori > Okakura Kakuzo

Biografie Okakura Kakuzo


Okakura Kakuzo Sunt fanPentru a deveni fanul acestui autor trebuie sa te autentifici.
Nume: Okakura Kakuzo
Data nasterii: 14 februarie 1862
Locul nasterii: Yokohama
Biografie: Okakura Kakuzo (Tenshin) a fost un invatat japonez care a contribuit la dezvoltarea artelor in Japonia.

La numai cinci ani de la nasterea sa, a avut loc Restauratia Meiji (1867), care a redeschis portile Japoniei catre lume, dupa o izolare cvasicompleta de doua sute de ani.

Okakura Kakuzo a studiat initial Politica si Finante la Universitatea Imperiala din Tokyo, dar intalnirea din 1879 cu Ernest Fenollosa i-a trezit interesul pentru arta si cultura veche japoneza si asiatica. Dupa absolvirea facultatii, a fost numit responsabil cu restaurarea si pastrarea vechilor temple shinto si budiste si cu promovarea educatiei pentru arta la Ministerul Japonez al Culturii.

Intre 1887 si 1888 a petrecut un an in Statele Unite ale Americii, ca trimis special al guvernului pe probleme de cultura si arta; la intoarcere, a fondat Scoala de Arte din Tokyo, al carui decan a fost si la care a tinut cursul de istoria artei japoneze. Tot in aceasta perioada s-a implicat si in miscarea de revigorare a picturii traditionale, „Nihonga”, care era in pericol de a fi data uitarii si inlocuita cu pictura in stil occidental.

In 1903 a scris, in engleza, The Ideals of the East with Especial Reference to the Art of Japan. In aceasta prima carte, publicata la Londra, Kakuzo a deplans inapoierea Asiei fata de Occident, facand in acelasi timp si elogiul culturii japoneze ca fiind cea mai avansata din Orient. Despre The Ideals of the East se poate spune ca este expresia nationalismului japonez din perioada cuprinsa intre razboiul sino–japonez (1894–1895) si cel ruso-japonez (1904–1905).

In 1904, Kakuzo a raspuns invitatiei Muzeului din Boston de a deveni consultantul sectiei de arta sino–japoneza, iar in 1910 a fost numit curatorul colectiei de arta asiatica a muzeului. Astfel, pana la sfarsitul vietii, Kakuzo a continuat sa calatoreasca intre Japonia si Statele Unite, petrecand jumatate de an la Boston si cealalta jumatate la locuinta sa din prefectura Ibaraki.

La sfarsitul anului 1904, Kakuzo a publicat in America a doua sa carte, The Awakening of Japan, iar in 1906, Cartea ceaiului.

Carti publicate de Okakura Kakuzo

Cartea ceaiului Cartea ceaiului

Rating:Poll

Votati cartea lunii!